- Statoil er blitt tydeligere. De er blitt klarere. De viser at de er opptatt av norsk sokkel og har frontet det. De har en god tone med leverandørene nå, sier IKM-gründer Ståle Kyllingstad.

Han mener særlig at norgessjef Arne Sigve Nylund har ære for bedringen i forholdet.

Slik ros har ikke vært dagligdags fra den kanten. I flere år har Kyllingstad på vegne av norsk leverandørindustri hamret løs på Statoil etter at selskapet plasserte en rekke store utbyggingskontrakter ved koreanske verft.

Han har fremstått som selskapets mest uredde kritiker. Fagforeningsleder Leif Sande har hevdet at Kyllingstad har vært den eneste leverandøren som har turt å kritisere storkunden Statoil.

-Det er hyggelig at Ståle sier det, svarer Nylund.

-Ståle er en person jeg har stor respekt for, og som sier det han mener, både om det som bør tas tak i og det som er bra. Det synes jeg er en grei tilbakemelding, sier han.

Stilte som julenisse

Tirsdag stilte Nylund som selveste julenissen under oljemessen i Stavanger. Til tonene fra "Santa Claus is Coming to Town" fortalte han at et oljeprosjekt som skulle kommet i produksjon julaften i stedet startet opp allerede 26. august.

Det dreier seg om Gullfaks-Rimfaksdalen, et prosjekt til 3,7 milliarder kroner med 80 millioner fat i reserver. Feltet hadde i tidligstudier i 2012 en prislapp på hele 8,8 milliarder kroner, og så sent som da utbyggingsplanen ble levert inn, var prislappen på 4,8 milliarder kroner. Feltet er bygget ut med en havbunnsramme knyttet til den gamle Gullfaks A-plattformen. Ressursene i Gullfaks-Rimsfaksdalen har vært kjent lenge, men først blitt plukket opp nå.

- Det har å gjøre med hvor en er i levetiden av feltet, trykkforhold, bruk av eksisterende infrastruktur, at en benytter seg av mulighetene på Gullfaks og tar inn de ressursene når tiden er riktig, sier Nylund.

Får flere muligheter

Kyllingstad er godt fornøyd med at Statoil tross alt får i gang noen prosjekter når oljeprisen er så lav som nå. Selv har IKM nylig fått kontrakter med Statoil innenfor både testing- og subsea-divisjonene sine. Han hevder Statoil-skrytet nå er uavhengig av kontraktstildelingene.

- Det har ikke med det å gjøre, sier Kyllingstad.

Han har håp om å klare seg uten flere nedbemanninger. Gjennom oljekrisen har 500 stillinger røket i IKM-systemet, fra et nivå på 2500 på topp. Da hadde også systemet 400 innleide arbeidere.

Se DN spesial: Oljekrisen. Er den over?

Alt om oljemessen ONS 2016

Statoil-sjefen: - Det verste jeg har opplevd (DN+)

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt fra DNtv:

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert: