Tirsdag kom rapporten fra Norges Bank som får økonomer til å tro at økonomien har nådd bunnen etter det kraftige oljeprisfallet som startet i 2014 og varte frem til januar 2016.

Men nedturen er ikke over i Olje-Norge, mener senioroljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

For nøyaktig samtidig som oppdateringen fra Regionalt nettverk ble offentliggjort av Norges Bank, kom rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som viser at etterspørselen etter olje vil falle mer enn antatt fremover.

- For Olje-Norge er rapporten fra IEA ikke så optimistisk, fordi den tyder på at oljeprisen vil holde seg lavere lengre. Det vil også kunne bety at det vil ta lengre tid å få lønnsomhet i norske virksomheter, sier Saltvedt.

For 2016 oppjusteres riktignok etterspørselsanslaget med 20.000 fat per dag i første kvartal.

Men andre kvartal nedjusteres med 40.000 daglige fat dag, tredje kvartal med 340.000 fat per dag og fjerde kvartal justeres ned med 180.000 fat hver dag.

Anslaget for etterspørselen i 2017 nedjusteres også av IEA med 180.000 fat per dag til 97,32 millioner.

- Den kom ut akkurat som jeg fryktet, sier Saltvedt om rapporten.

- Overoptimistiske

På forhånd hadde hun mistanke om at energibyrået var i overkant optimistiske i sin forrige rapport, hvor det mente at de begynte å se tegn til balanse i markedet.

- Nå sier de at de ikke ser noen balanse før mot slutten av 2017, legger oljeanalytikeren til.

Hun peker på flere nedslående trekk i rapporten:

  • IEA har nedjustert etterspørselsveksten fra to store land: Kina og India.
  • Lagerbygningen fortsetter i OECD-landene.
  • Amerikansk skiferproduksjon har falt noe, men Midtøsten har i stor grad lykkes i å veie opp for mesteparten av dette fallet.

- Samlet sett er det ikke i nærheten av det de skrev om forrige gang. Dette gir et helt annet bilde. Nå skal det enda mer til for å få prisene opp fra dagens nivå, forklarer Saltvedt.

Prisutviklingen for nordsjøoljen Brent med levering om en måned. Grafikk: INFRONT
Prisutviklingen for nordsjøoljen Brent med levering om en måned. Grafikk: INFRONT

Ser ikke økt oljepris

For en uke siden presenterte hun nye oljeprisanslag for meglerhuset Nordea Markets. Ansalgene var på henholdsvis 62 dollar fatet i 2017 og 67 dollar fatet i 2018.

Nå har oljeanalytikeren blitt mer negativ til oljeprisen, som i skrivende stund handles for 47,30 dollar fatet.

Forventinger om en oljepris på 55 dollar fatet i årets fjerdekvartal har hun så å si slått fra seg.

- Det ser stygt ut for øyeblikket, mener hun og utdyper:

- Jeg tror risikoen er stor for at det fortsetter i dette leiet ut året.

Fortsetter ubalansen i markedet, må oljevirksomhetene sannsynligvis kutte ytterligere for å spare kostnader. Det gir grobunn for «en voldsom» rekyl, ifølge oljeanalytikeren.

Les også: - Det er fortsatt veldig tøffe tider (+)

-  Jo høyere prisene går, desto raskere skjer skiftet til annen type energi. Store og krappe svigninger er utfordrende for både produsenter og forbrukere, sier Saltvedt.

Gryende optimisme

Oljeprisen reagerte umiddelbart på IEA-rapporten. I skrivende stund har prisen for et fat nordsjøolje med levering om en måned falt over to prosent.

Saltvedt utelukker imidlertid ikke at det verste kan være over også for Olje-Norge, selv om risikoen for nye kutt vil øke dersom IEA får rett.

- Vi vet at leverandørindustrien fremdeles sliter mye. Men den verste nedturen ser ut til å være over. Vi ser en gryende optimisme i den oljetunge delen av Norge. Og det er positivt, mener hun.

 

Les også: Kronen styrker seg etter positiv rapport

Norges Banks temperaturmåler: Økende vekst

- Dette er jo helt sprøtt. Jeg skjønner ingenting

 

Se DNtv:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert:

Her får barna smake maur fra Maaemo
Jørgen Lund Dalen (8) smaker på maur, servert av Maaemo-kokk Peder Støylen. Maaemo, Kontrast, Sentralen, Det norske kokkelandslaget og flere andre kokker i toppsjiktet stilte opp gratis på Geitmyra matkultursenters 5-årsjubileum søndag.
01:05
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.