Selskapets finansdirektør Mark Mey viser til at ratene historisk har blitt strammere når utnyttelsesgraden har vært 85 prosent.

- Vårt syn er at vi ser at utnyttelsesgraden bunner ut i midten av 2017. Det kommer mellom 60 og 70 rigger av kontrakt de neste tolv månedene, og nesten halvparten av dem vil ikke få ny kontrakt med en gang basert på diskusjons- og, anbudsaktiviteten. Det er trolig litt mer nedside for utnyttelsesgradene, sier Mey til TDN Finans onsdag.

- Har akselerert

Finansdirektøren tror at det både må skrapes flere rigger og økt anbudsaktivitet til for at utnyttelsesgradene skal stabiliseres.

- Skrapingen har akselerert. Ettersom tiden går vil selskapene revurdere, fordi valget mellom skraping eller opplag ikke er statisk. Vi foretrekker å se mer anbudsaktivitet, sier Mey.

Han viser til at historisk har ratene begynt å stramme seg til når utnyttelsesgraden har nådd 85 prosent.

Flaskehalsen for å få i gang oppkjøps- og fusjonsaktivitet i sektoren er at mange selskaper har rigger som enten er i varmt eller kaldt opplag.

- Jeg tror det kommer økt oppkjøps- og fusjonsaktivitet når utnyttelsesgraden kommer dit, sier Mey.

- Vi har alle rigger i opplag, og den billigste muligheten å få en rigg i arbeid på er fra egen beholdning. Med mindre man skal kjøpe en rigg som er betydelig mye bedre enn den du har i dag, og de er det få av, så er det lite motivasjon for å kjøpe en rigg i dag som du må ha i opplag i ett til to år. Da har man samtidig usikkerheten på hva det vil koste å få den i drift igjen, sier han.

Peker på markedet i Nordsjøen

Ifølge ham er det nå tegn til liv i markedet i Nordsjøen.

- Akkurat nå ser vi mer aktivitet i den britiske og norske delen av Nordsjøen enn andre steder Der er det flere diskusjoner, samtaler, og interesse, etterfulgt av Sørøst-Asia, sier Mey.

Hvis oljeprisen blir liggende rundt 50 dollar per fat gjennom budsjettsesonge, mener Mey at det gir det kundene deres muligheten til å planlegge på et nivå som kan gjøre at flere prosjekter blir sanksjonert og at det mer arbeid frem i tid.

- Alt handler om oljeprisen, sier Mey.

Les mer fra Pareto-konferansen:

Seadrill-sjefen: Tror riggratene har nådd bunnen

Røkkes oljesjef: - Det er nesten utrolig

Statoil har kuttet og effektivisert i over to år: Klar til å utnytte oljeopptur

Oljeservicetopp Mons Aase: – Investorene er mer intelligente

Etter tøffe år, ser Pareto tegn til gryende optimisme: - Interessen er på rekordnivå

 

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: