Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Andreas Thorsheim i solcelleselskapet Otovo går i kompaniskap med Anders Gaudestad i Agder Energi-eide Los og tilbyr 150.000 privatkunder installasjon av solcellepaneler. Foto: Harald Berglihn
Andreas Thorsheim i solcelleselskapet Otovo går i kompaniskap med Anders Gaudestad i Agder Energi-eide Los og tilbyr 150.000 privatkunder installasjon av solcellepaneler. Foto: Harald Berglihn les mer

Solenergi

Tilbyr 150.000 privatkunder solceller

Agder Energi-eide Los går i kompaniskap med solcelleselskapet Otovo og tilbyr 150.000 privatkunder installasjon av paneler og tilbakekjøp av overskuddskraft.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Solstrålingen er like sterk på Sørlandet og i ytre Oslofjord som i sentrale deler av Tyskland. Det gjør at Agder Energi-eide Los, som har 150.000 privatkunder i hovedsak på Sørlandet, har stor tro på det nye partnerskapet selskapet annonserer torsdag.

Avtalen med Otovo, som installerer og drifter solcelleanlegg, innebærer at alle Los-kundene nå får tilbud om å installere solcellepaneler på sine tak og selge overskuddskraften tilbake til Los til den til enhver tid gjeldende markedsprisen.

Kan ikke garantere noe

Frem til nå har solcelleinstallasjon vært umulig å regne hjem på grunn av prisen på paneler og strøm. Det mener Andreas Thorsheim i Otovo er i ferd med å endres.

- Før var det grovt sett bare miljøbevisste elektroingeniører som investerte i solcellepaneler. Og fortsatt ser vi at kundene våre nok er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet. De har gjerne en kostbar elbil og liker avanserte el-løsninger hjemme. Men nå ser vi at også økonomene er i ferd med å melde seg på, sier han.

Årsaken er at prisene på solcellepaneler synker kraftig, trolig med 20 prosent bare i år på grunn av overkapasitet i Kina. Samtidig øker panelenes kapasitet. Og dersom strømprisene i Norge skulle stige i årene som kommer, kan panelene med 30 års levetid likevel blir en interessant investering.

- Men vi kan ikke garantere at det blir en god investering. Det er som et fastrentelån; bankene kan ikke love at slike lån er lønnsomme. Men de representerer en interessant forsikring, mener Thorsheim som legger til at lønnsomheten vil avhenge av privatboligens plassering.

- De beste tomtene kan regne solceller hjem under nesten alle scenarier. Jo lavere panel- og installasjonsprisene blir, jo flere vil dette gjelde for, sier han.

Avhengig av størrelsen på anlegget, vil det koste fra 50.000 til 150.000 kroner å pepre et hustak med solcellepaneler. Disse vil kunne produsere et sted mellom fem og 15.000 kilowattimer i året.

Tror det kommer

Anders Gaudestad, administrerende direktør i Agder Energi-eide Los, sier Agder Energi Venture også går inn på eiersiden i Otovo med en eierandel på rundt 15 prosent.

- Vi synes dette er interessant. Jeg tør ikke spå hvor mange av våre kunder som kommer til å investere i solceller, men vi mener dette nå er helt i startgropen og på linje med elbil-utviklingen vil skyte fart, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

 

Energi Agder Energi Solenergi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.