Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

det grønne skiftet

Krangler om grønn revolusjon

Mens oljeanalytiker Thina Saltvedt spår en grønt skifte i ekspressfart, mener oljekonsulent Jarand Rystad at dataene taler et annet språk.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De snakket begge på DNs energikonferanse, men budskapet kunne knapt vært mer forskjellig. Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt mener oljebransjen lurer seg selv hvis den tror at energimarkene skal normalisere seg og oljeetterspørselen vokse som før.

- Vi er i et brytningspunkt nå, sier Saltvedt.

Hun viser til såkalte S-kurver for teknologiimplementering. Det går gjerne sakte i starten, så bærer det rett til værs. Det gjelder for alt fra el-biler til grønn kraftproduksjon.

- Vi er i bunnen av bakken, og skal rett opp, sier hun.

Hun mener uenigheten mellom henne selv og mer tradisjonelle oljeanalytikere som Rystad bunner i at Rystad og andre tegner rette linjer for når de forlenger trender inn i fremtiden, mens hun selv åpner for teknologirevolusjoner.

Tidligere har hun halt frem overgangen fra hest til bil som et eksempel på et skarpt brudd knapt noen hadde forutsett. Hun mener at oljenasjonen Norge paradoksalt nok har bidratt sterkt til teknologiovergang innen persontransport med landets ekstremt gunstige støtteregime for el-biler.

Ikke fingeren i været

Jarand Rystad i Rystad Energy lar seg ikke overbevise av Saltvedts argumenter.

– Du må ha et referansemarked. Du må ha sett ting før du kan regne på det. Det du ikke vet noe om, kan du heller ikke si noe om, sier han.

Han mener også at elbilmarkedet i Norge er en interessant referanse. Og i Norge har drivstoffetterspørselen økt, påpeker Rystad. I Norge er også utskiftningstakten på under fire prosent i bilparken. Det betyr at det vil ta tyve år å skifte ut bilparken selv i verdens gunstigste elbil-regime. Da blir det ikke grønn revolusjon over natten.

– Du er nødt til å se at det skjer i noen markeder, hvis ikke er det bare fingeren i været, sier han.

Selv husker han at han skulle prøve å regne på internetthandel i 1997. Da var en av spådommene han møtte at internetthandel skulle ta over hele markedet i 2001. Det gikk ikke slik.

Han er heller ikke overbevist om at nye teknologier bare vil redusere drivstoffbehovet. Selvkjørende biler kan for eksempel føre til enda flere kjøretøyer på veiene, mener Rystad. Selv gjentok han tirsdag at oljeprisen skal opp til 105 dollar i 2021 og skape ny all-time high i norsk oljebransje.

 

 

 

Energi Oljeanalytiker Jarand Rystad Thina_Saltvedt #oljesmellen det grønne skiftet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.