Oljeprisene stiger torsdag morgen for tredje dag på rad, og prisen på nordsjøolje er marginalt lavere enn den var da Oslo Børs stengte onsdag.

Produksjon

USAs energiinformasjonskontor (EIA) meldte onsdag at oljelagrene i USA falt med 5,2 millioner fat i løpet av uken frem til 14. oktober, og det overraskende svake tallet ga en umiddelbar oppgang i markedet.

Analytikere hadde overfor The Wall Street Journal anslått at lagrene ville øke med 2 millioner fat, og EIA-tallene løftet prisen på Brent-kontrakten til et toppunkt for dagen på 53,14 dollar pr fat omlag 20 minutter etter at Oslo Børs hadde stengt.

Onsdagens sluttnotering i Brent-kontrakten på 52,67 dollar er den høyeste siden 10. oktober, da årets hittil høyeste nivå ble nådd med 53,14 dollar pr fat. Den amerikanske WTI-kontrakten har ikke vært høyere på 15 måneder.

Seks uker av syv med fallende oljelagre i USA overbeviser markedsaktører om at det langvarige tilbudsoverskuddet i oljemarkedet kan være i ferd med å forsvinne, ifølge WSJ.

-Kanskje markedet ikke er fullt så ille som vi trodde, sier megler Scott Sheldon i Icap til avisen.

På denne tiden av året pleier oljelagrene å stige, og nedgangen oppmuntrer optimistiske oljehandlere desto mer.

Avisen fremholder at enkelte er bekymret for at reduksjonen i USAs oljelagre kun vil være midlertidig. Mange oljeinvestorer og banker, som Goldman Sachs, har beskrevet Opecs plan om produksjonskutt som «selvødeleggende», ettersom høyere priser vil utvide markedet for amerikanske skiferoljeprodusenter, som igjen vil kunne bidra til å øke tilbudsoverskuddet.

En spørrerunde WSJ har foretatt blant investeringsbanker viser at Brent-prisen vil bli på gjennomsnittlig 56 dollar pr fat i 2017. Mange spår imidlertid at prisene vil kunne overstige 60 dollar neste år, i kjølvannet av lagerreduksjonene.

-Det er en stor mulighet for at den globale etterspørselen allerede overstiger dagsproduksjonen, sier senioranalytiker Phil Flynn i Price Futures Group til avisen.

Oljeimporten til USA har falt de seneste ukene, mens amerikansk oljeeksport, som først ble tillatt for ett år siden, fortsetter å stige. Dette bidrar til å redusere den rabatten som gis for WTI-kontrakter i forhold til Brent-kontrakter.

Prisene

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet redusert med 12 cent, slik at Brent-premien er på 90 cent pr fat torsdag morgen.

WTI 1. posisjon, som er november-kontrakten, handles torsdag morgen for 51,38 dollar pr fat, ned 22 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,31 dollar til 51,60 dollar pr fat.

WTI-kontrakten lå på 51,46 dollar pr fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Brent 1. posisjon, som er desember-kontrakten, omsettes for 52,54 dollar pr fat torsdag morgen, ned 13 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 99 cent til 52,67 dollar pr fat.

Brent-kontrakten lå på 52,66 dollar pr fat da Oslo Børs stengte tirsdag.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering er i morgentimene 2 cent høyere enn onsdag, da den steg 43 cent til 52,52 dollar pr fat.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

Trump: - Jeg vil holde dere på pinebenken
Trump ville ikke love å anerkjenne valgresultatet. - Det får vi se på når tiden kommer, sa Trump i den tredje og siste presidentduellen med demokratenes Hillary Clinton.
00:52
Publisert:

 

Se og hør replikkene: Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten
Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten med Hillary Clinton.
00:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.