Dette er et utdrag fra en reportasje i Dagens Næringsliv lørdag. Les hele saken der.

I over fire år jobbet Kjell Inge Røkke og Helge Lund skulder ved skulder i Aker Kværner. Så skar det seg. Bak skjuler det seg en bitter kamp om makt og strategi.

Kjell Inge Røkke og Helge Lund er nå på toppen i to av Norges største selskaper. Striden er ikke glemt.

Lysaker mandag 1. mars 2004. Salen var full av journalister og analytikere. Konsernsjef Helge Lund og mannen som sto ved hans side - styreformann Kjell Inge Røkke - hadde en plan. Selve planen. Den som skulle redde Røkkes sterkt skadeskutte Aker Kværner.

- En typisk vinn-vinn situasjon, sa Lund.

Dagen etter. Oljeminister Einar Steensnæs (KrF) var på båttur til noen øyer utenfor Jeddah da han fikk telefonen. Steensnæs var på offisielt besøk i Saudi-Arabia, men telefonen fra Norge var mye viktigere. Oljeselskapet Statoil hadde i flere måneder slitt med å finne ny konsernsjef etter Olav Fjell som måtte gå. Statsråden hadde gjort noe meget uvanlig. Han hadde selv ringt til mannen valgkomiteen i Statoil ønsket seg. Ikke bare en gang, men flere. Kandidaten hadde sagt han var i tvil, men nå hadde Helge Lund bestemt seg, skriver DN.

- Det er klart jeg ble veldig glad. Han var jo førstevalget, sier Steensnæs i dag.

Hjemme i Norge satt en som ikke ante noe. Da Kjell Inge Røkke fikk vite om kuppet noen dager etter ble han rasende.

Kjell Inge Røkke mot Helge Lund. Det var ikke første gang. De to hadde allerede braket sammen i et dramatisk oppgjør om penger, makt og strategi.

Les også: Lund og Røkke om Røkke og Lund

Operasjon Kværner. Helge Lund var på ferie i Frankrike i juli 2000 da en opprømt Kjell Inge Røkke ringte. Rederiet Bergesens store aksjepost i skadeskutte Kværner var til salgs.

Helge Lund var med i Røkkes lille kjerneteam som ledet arbeidet med å få kontroll i Kværner.

Dagen før generalforsamlingen var kampen over. Motstanderne var tvunget i kne. Etter intense forhandlinger godtok både Kværner-styret og kreditorene, med DnB i spissen, Røkkes løsning. Helge Lund ble utpekt som konsernsjef i Kværner.

Røkke og Lund vant kampen om Kværner. Men det skulle bli flere slag.

Sommeren og høsten 2003 var konkursfaren stor. Noe måtte gjøres for å redde Aker Kværner. Det hastet.

Kjell Inge Røkke hadde langt mer enn Aker Kværner å tenke på. Hans heleide selskap Aker RGI var om mulig i en enda verre situasjon. Aker RGI hadde gjeld til langt over pipa, og Røkke hadde ikke penger til å betale.

Sentrale kilder forteller at DnB, Røkkes største kreditor, høsten 2003 ville ta Aker Kværner fra Røkke. Banken ville overta selskapet, mot å gi Røkke cirka 50.000 kroner i måneden i to år. Moldenseren avslo blankt. Han var i knipe.

- Aker RGI var centimeter fra konkurs. Selskapet vurderte selv å levere inn papirene, sier en med godt kjennskap til forholdene i Aker til DN.

Under ild. Konsernsjef Lund opplevde etterhvert eiersituasjonen som et problem. Røkke var styreformann i Aker Kværner og klart største eier med 49,9 prosent av aksjene. Aker Kværner var Røkkes viktigste eiendel.

Men Lund hadde flere enn Røkke å tenke på. Konsernsjefen skulle også ivareta de andre aksjonærene, de mange kreditorene og alle ansatte i Aker Kværner. Presset var enormt, skriver Dagens Næringsliv.

Flere kilder sier Lund skal ha fryktet at Røkke var mer opptatt av å redde seg selv og sitt Aker RGI enn Aker Kværner. De to andre sentrale toppene i Aker Kværner-ledelsen, finansdirektør Trond Westlie og stabssjef Finn Berg Jacobsen, skal ha delt Lunds frykt.

Norges største industriselskap var i dyp krise. Det var konsernsjef mot styreformann. Og striden fortsatte.

Redningen. Tidlig på høsten 2003 satte styret i Aker Kværner ned et kriseutvalg. Oppgaven var å komme med forslag til hvordan selskapet kunne reddes.

De gamle tapsslukene fra Kværner, som den britiske pensjonskassen, skulle skilles ut i et eget selskap for ikke å ødelegge for olje og gass-divisjonen og for skipsverftene. Håpet var at dette ville friste investorer til å putte penger i Aker Kværner. Ifølge flere kilder i Røkke-leiren gikk Helge Lund kraftig imot Røkkes plan. Lund ville holde Aker Kværner mest mulig samlet. Røkke følte seg motarbeidet av konsernsjefen, skriver DN.

Røkke skal ha gitt Helge Lund beskjed om at han ville gå konkurs «første dag over påske» dersom oppsplittingen og emisjonen gikk i vasken.

- Røkkes plan ble mildt sagt dårlig mottatt av Lund. Det var ikke tvil om at Helge Lund kjørte sitt eget løp, sier en annen som fulgte dramaet i Aker Kværner på tett hold.

Et ultimatum. 20. november 2003. Styremøte i Aker Kværners lokaler på Lysaker. Striden mellom konsernsjef Lund og styreformann nådde et klimaks. Helge Lund hadde med seg et notat til styret. Med skarp kritikk av Kjell Inge Røkke. Styreformannen var opprørt. Røkke oppfattet notatet som mistillit, som et forsøk fra konsersjefen på å få resten av styret til å kaste styreformannen, ifølge sentrale kilder.

- Det ble oppfattet som et ultimatum; Lund eller Røkke, sier en som fulgte selskapet tett den gang.

- Det har vel vært hyggeligere styremøter, sier et av styremedlemmene.

Lund krevde en avkl#229 av rollefordelingen mellom konsernsjef og styreformann. Det bekrefter flere kilder til DN.

Røkkes plan for oppslitting ble vedtatt og lånene refinansiert i stor grad med et nytt stort obligasjonslån. Det nye lånet åpnet for at Aker Kværner kunne betale utbytte, men Røkke ble senere presset til å endre dette.

Lund og Røkke hadde tilsynelatende begravd stridsøksen. Det skulle gå få måneder før det var full krig igjen.

Løftet. Slutten av februar 2004. Røkke var klar for å presentere redningsplanen. Mye sto på spill. Alle de sentrale personene i Aker Kværner ble innkalt til personlige samtaler med hovedeieren. Røkke ville vite at alle sto løpet ut. Konsernsjef Helge Lund bekreftet at han var med.

Mandag 1. mars fikk journalistene og analytikerne presentert redningsplanen på en pressekonferanse. Røkke og Lund.

Aker Kværner skulle splittes opp i tre separate børsnoterte selskaper og milliarder hentes inn i en stor emisjon.

Planen ble godt mottatt.

Dagen etter at planen var presentert - tirsdag 2. mars - tok Helge Lund en telefon. Til oljeminister Einar Steensnæs. Ja til Statoil.

Kapteinen stikker. Først tre-fire dager etter fikk Røkke hva som var i ferd med å skje. Det kom som et sjokk.

Røkke ringte til Lund. Skjelte ham ut.

- Helge har etterpå sagt at det egentlig ikke var nødvendig med noen telefonlinje. Han ville hørt Røkke uansett, forteller en kilde til DN.

Sjefsbytte. Mandag 8. mars sprakk nyheten om at Helge Lund ville gå til Statoil. Da hadde Røkke allerede skaffet en erstatter: Fungerende Statoil-sjef Inge K. Hansen. Det var et sjefsbytte Røkke ikke er lei seg for idag, skal vi tro en gammel Røkke-venn:

- Mange sier det var hell i uhell. Inge gjorde en utrolig god jobb. Helge har 20 i stil, men lander midt i bakken. Inge har 17-18 i stil, men lander i dumpa.

Gigantene. Det nærmet seg jul i 2006, men plenene i Oslo var fortsatt grønne. I toppen av Akers bygg på Aker Brygge hadde de skjønt at noe var på gang. Møter som var avtalt med ledelsen i Hydro ble flyttet på uten noen gode forkl#229er. Men helt sikre var de ikke.

Om morgenen mandag 18. desember kom bekreftelsen. Statoil og Hydros oljedivisjon skulle fusjonere. Konsernsjefene Helge Lund og Eivind Reiten gliste fra øre til øre.

På Aker Brygge lo man ikke. Siden begynnelsen av november hadde Aker vært i forhandlinger med Hydro om en allianse; leverandørindustri og oljeselskap hånd i hånd.

Samtalene var kommet langt. Bare detaljer gjensto. Planen skulle offentliggjøres 20. desember. Men hva nå?

Få timer etter at fusjonen mellom Statoil og Hydro var presentert tok Aker kontakt med Hydro.

- Vi fikk klare tilbakemeldinger om at vi skulle møtes dagen etter for å gjøre alt ferdig, sier en kilde i Aker.

Men møtet tirsdag 19. desember ble først omberammet, så avlyst. Til slutt kom beskjeden: Hydro var ikke interessert i å gå videre.

I Aker lurer man fortsatt på hva det var som stoppet alliansen med Hydro. Flere tror Hydro og Statoil fryktet at en tredje partner kunne ødelegge for den store oljefusjonen. Men langt opp i Aker-styret har det sneket seg inn en mistanke:

- Jeg har ikke noe belegg for det, men jeg tror ikke Helge Lund orker Aker Kværner.

Hele reportasjen kan du lese i DN Lørdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.