Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Exxon Mobil

no_topic

Forvrenger sannheten

Oljeselskapet Exxon-Mobil jobber hardt for å undergrave forskning som viser at klima-forverringene er menneskeskapt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vitenskapsfolk i USA avslører nå at oljegiganten i løpet av sju år brukte 100 millioner kroner på denne virksomheten, skriver NRK.

Det er forskerorganisasjonen Concerned Scientists som avslører hvordan oljegiganten målrettet har forsøkt å undergrave forskning som påviser at klima-forandringene er menneskeskapt.

Kopierte tobakksindustrien
Den samme taktikken har vi sett hos tobakksgigantene. De betalte andre forskere og lobbyister til å så tvil om og latterliggjøre seriøs forskning. Nå er det hvordan oljeindustrien skader miljøet som skal dekkes over.

- Exxon-Mobil har fabrikert usikkerhet om menneskeskapt påvirkning av global oppvarming på samme måte som tobakk-selskapene benektet at deres produkter kunne føre til lungekreft, sier forskerorganisasjonens leder Alden Meyer.

Den omfattende rapporten fra Union of Concerned Scientists viser hvordan oljeselskapene har klart å fremme tvil om selv de mest udiskutable vitenskapelige beviser om miljøforandring.

Rapporten viser også at selskapt har finansiert lobbyister og selskaper som bygger sin argumentasjon på forvridde forskerresultater og stemplet sine kritikere som forretningskonkurrenter.

Bush-administrasjonen lot seg bruke
I tillegg har Exxon-Mobil brukt sin tilknytning til Bush-administrasjonen til å stanse eller forsinke føderale lover og reguleringer som skulle kunne bremse den mennenskeskapte oppvarmingen av atmosfæren.

Har påvirket miljøet
Union of Concerned Scientists sier også i sin rapport om Exxon-Mobil, at oljeselskapet har hatt en svært sterk påvirkning på USAs miljøpolitikk.