Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
RINGNES COCKTAIL. Blandingen av renter (sprit), oljepris (champagne), boligpriser (miniatyrflasker), nybygging (øl), valuta (krem) og kjedelige banker (vørterøl) gjør at Christian Ringnes blir oppstemt. Foto: Harald Berglihn
RINGNES COCKTAIL. Blandingen av renter (sprit), oljepris (champagne), boligpriser (miniatyrflasker), nybygging (øl), valuta (krem) og kjedelige banker (vørterøl) gjør at Christian Ringnes blir oppstemt. Foto: Harald Berglihn les mer

Eiendomsfesten fortsetter

Eiendomsnestoren Christian Ringnes mener det er liten grunn til å frykte kraftig nedtur i eiendomsmarkedet. – Ja, det er dyrt. Men kan vi ikke komme høyere? Jo, det kan vi.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

–Nå skal vi se. Her har vi nybyggingen i form av øl. Fra Ringnes selvfølgelig. Renten er bensinen, altså sprit. Den tar vi en god del av. Oljeprisen er champagne og boligprisene flere miniatyrflasker fra mitt eget museum. Så er det valuta som pynt sammen med en paraply å dekorere med. Ja, så må vi ikke glemme bankene da. De blir jo aldri festlige, så de får være vørterøl, forklarer Christian Ringnes, blander alt og tar en kraftig slurk.

– Konklusjonen er at det er en kraftig miks. 2014 blir et godt år, konkluderer Ringnes på den årlige eiendomskonferansen i Kristiansand i regi av Næringsmegleren Sædberg & Hodne. Han kremter og legger til at han nok ikke kan holde dette foredraget veldig ofte.

Vel verdt feiring

Men selv om Christian Ringnes, mangemilliardæren som blant annet er majoritetseier i børsnoterte Eiendomsspar, er ganske så optimistisk, legger han ikke skjul på at det finnes noen usikkerhetsmomenter og at han er noe mer usikker på utviklingen 2015 og 2016.

– Vi kan konkludere at 2013 ble helt ok. Særlig så vi at kontormarkedet og hotellmarkedet viste bedring. For 2014 ligger ledigheten i Oslo-området på snaut syv prosent. Det betyr at det er rimelig balanse i markedet. Det kommer også lite nytt på markedet i år, noe som betyr redusert ledighet og videre prisoppgang. Så vi er derfor høye og mørke, forklarer han de 200 fremmøtte.

– Også transaksjonsmarkedet er bra. Så blir spørsmålet om eiendom er blitt så dyrt at man skal holde seg unna? Ja, realprisene er høye, men kan vi ikke komme enda høyere? Jo, det kan vi. Rentene faller og bankene er blitt snillere. Også de andre ingrediensene i cocktailen ser bra ut, mener han.

Nyt cocktailen

– Og hva så med boligmarkedet? Jeg ser ingen tegn til noe kollaps. Ja, gjeldsbelastningen i husholdningene er høy, men lave renter gjør at det ikke er noe problem enn så lenge. Og spareraten er jo samtidig rekordhøy. Inflasjonen er under kontroll og oljeprisen ser ut til å holde seg høy. Utviklingen i økonomiene rundt oss ser lovende ut. Så kunne jeg selvfølgelig ha sagt noe om Kina, men jeg skal ikke si mer enn at Kina betyr ufattelig mye og det er sikkert der det går galt neste gang. Men i sum er det altså all grunn til å nyte cocktailen, sier Ringnes som unnlater å si noe om hvordan den egentlig smakte.