Rec Solar la i morges frem resultater for første kvartal. Tallene er preget av både kinesisk nyttår og brann i produksjonslokalene, og viser ikke den kostnadsreduksjonen selskapet ønsker å levere kvartal for kvartal.

Resultatet er litt svakere enn samme periode i 2013. Selskapets ledelse er imidlertid langt mer positiv.

- Vi er fornøyd med markedssituasjonen. De fundamentale rammevilkårene for sol har aldri vært bedre. Det gjelder bare å finne det rette stedet å selge 1,3 gigawatt, sier Øyvind Hasaas, administrerende direktør i Rec Solar, til DN.

Rec Solar øker produksjonen til 1,3 gigawatt innen andre kvartal 2015. 

Utbytte er ett bevis

Rec Solars bankkonto har vokst. Det Singapore-baserte selskapet skal klare utvidelse av kapasiteten uten å låne penger. Etter mange år med tap, usikre utsikter og ustabile aksjekurser, er det på tide å gi noe tilbake, mener Peter Hermanrud i Swedbank, som også huset resultatpresentasjonen.

- Folk er skeptiske. Mange selskaper i Kina later som om de tjener penger, men så bli de borte i såkalte engangskostnader. Utbytte-utbetaling er beviset på at de har tjent pengene - på at de kommer inn i kassen og at du klarer å betale dem ut til aksjonærene dine. Etter mange år med tap så tror jeg det ville være veldig godt mottatt, sier Hermanrud.

- Selskapets ledelse har tidligere sagt at de har mye å bruke penger på, og derfor ikke skal betale utbytte. Er det endret?

- De har mye penger på bok, de har ikke gjeld. De tjener godt med penger hvert eneste år. De skal utvide kapasiteten en god del, en de vet hva det skal koste og det klarer de å betale ut fra penger de har på bok, sier Hermanrud.

- Dette skal gå helt fint, og selskapet vil øke kontantbeholdningen ytterligere, tror jeg, sier han.

Sykelen på vei tilbake

- Er det på tide på legge vekk skepsisen til Rec Solar?

- Jeg er jo veldig positiv. Det er en syklisk industri, og det glemmer man av og til når det går veldig bra eller veldig dårlig. Men dette er en syklisk industri som å er på vei tilbake. Etterspørselen vokser veldig raskt.  Dette selskapet er blitt veldig mye bedre. Det var en relativ høykostprodusent, nå er det en lavkostprodusent. Og fremtiden ser lovende ut.

På den annen siden mener Hermanrud det er mer enn 50 prosent sjanse for at hele Rec Solar blir solgt innen to år.

- Hvor relevant er i så fall utbyttediskusjonen?

- Ikke veldig relevant for de som måtte kjøpe selskapet, men aksjekursen vil antagelig bli høyere om de betaler utbytte, da vil også kjøperne ha lettere for å betale mer, sier Hermanrud.

Styret i tenkeboksen

Avtroppende administrerende direktør i Rec Solar Øyvind Hasaas viser til styret for Hermansruds spørsmål om utbytte, men innrømmer en ting:

- Flere i styret er inne på samme vurdering, sier Hasaas.

- Hadde det vært hyggelig å innfri ønsket om utbytte?

- Vi er opptatt av fornøyde aksjonærer. Absolutt, sier Hasaas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.