(Omaha) Investor Warren Buffett frykter ikke at de lave rentene i USA vil skape en ny boble i amerikansk økonomi.

Aksjeindeksen Dow Jones satte i forrige uke ny toppnotering, etter en oppgang på hele 26,5 prosent ifjor.

Børsoppgangen skaper hektisk aktivitet i markedet for oppkjøp og fusjoner, med skyhøy prising av tekno- og vekstselskaper med beskjedne resultater.

Den amerikanske sentralbanken trykker penger for å stimulere økonomien og holder rentene nær null, som mange frykter kan føre til ubalanser.

Buffet er ikke bekymret
00:00
Publisert:

Over 35.000 personer valfartet i helgen til Omaha for å delta på generalforsamlingen i Berkshire Hathaway for å høre verdens tredje rikeste persons syn på aksjemarkedet.

– Vi er ikke i bobleland nå. Jeg skulle nesten ønske at vi fikk en ny boble. Jeg husker fortsatt klistremerkene i Silicon Valley fra begynnelsen av 2000-tallet: «Vær så snill, gi oss en boble til», sier Buffett til DN og ler.

Høye børskurser har betydelig formueseffekt i USA, hvor privat aksjesparing er utbredt. Det slår ut på privatkonsumet, som utgjør rundt 70 prosent av den amerikanske økonomien.

Berkshire Hathaway-eieren er storeier i blant annet drikkeprodusenten Coca-Cola, iskremselskapet DQ og sportstøyprodusenten Brooks. Han skyr som regel «moteriktige» aksjer.

Det amerikanske bolig­markedet har vært svakt den siste tiden. Prisveksten har skuffet, nybyggingsaktiviteten avtatt, og kredittveksten er beskjeden.

– Været spilte en rolle i vinter. Men etterspørselen etter nye lån er lavere enn jeg hadde ventet. Men slik vil det ikke være til evig tid. Det er fortsatt gode grunner til at folk skal stifte familie, og folk som stifter familie blir på et tidspunkt lei av å bo sammen med svigerfamilien. Og det jobber for boligmarkedet, sier Buffett mens han viser pressen en utstilling med selskapene hans.

Utenlandske selskaper er fraværende på messen. Ifølge Buffett skyldes det rett og slett at han ikke kontaktes så ofte av utenlandske eiere som ønsker å selge. Krisen i eurosonen og uroen i vekstøkonomiene er ikke forklaringen, forsikrer «Orakelet i Omaha»:

– Vel, jeg vil si at utsiktene for verdensøkonomien er slik at den vil være sterkere om ti år enn den er i dag, sier Buffett til DN. Og ler igjen.

Les også:  Buffett slått av børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.