Tirsdag morgen startet Økokrim razzia i TGS sine lokaler i Asker. Økokrim har siktet selskapet for brudd på skatt- og verdipapirlovgivningen i forbindelse med en kontrakt tilbake i 2009.

Siktelsen gjelder en seismikk-kontrakt med Skeie Energy som senere har skiftet navn til E&P Holding.

I en børsmelding TGS-Nopec sendte ut sent tirsdag kveld opplyser selskapet at betalingen for transaksjonen ble gjort gjennom en kombinasjon av kontant betaling og to lån til en totalverdi på 42,1 millioner dollar. Skeie Energy skal ikke ha klart å reise ny kapital. Derfor ble ikke lånene tilbakebetalt innen avtalt forfall i slutten av 2010.

Mistanke om store unndragelser

Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim bekreftet tidligere på dagen at TGS er siktet, og at flere personer er pågrepet og flere selskaper er ransaket. Det er mistanke om unndragelser på "flere hundre millioner kroner".

TGS er siktet for å ha medvirket til at Skeie Energy fikk refusjon fra staten etter transaksjonen. TGS skriver i meldingen tirsdag kveld at det aktivt har forsøkt å inndrive lånet siden det ble misligholdt.

TGS understreker at selskapet har inntektsført transaksjonen og betalt skatt av den på vanlig måte.

- TGS har ikke mottatt noen skattefordeler av salget av seismikk til Skeie, påpeker selskapet.

TGS avviser også å ha drevet markedsmanipulasjon, ettersom dette var en helt vanlig forretningstransaksjon.

- Har informert godt nok

Finansdirektør i TGS Kristian Johansen sa til DN tidligere tirsdag at han ikke hadde fått satt seg inn i alle detaljene i siktelsene. Men han mener selskapet har informert godt nok om lånet til Skeie Energy, som senere er konvertert til aksjer og så skrevet ned over tid.

- Hvorfor ble ikke kontrakten meldt i 2009?

- Vi melder ikke kontrakter vedrørende salg av seismikk, men sender derimot alltid børsmeldinger på nye prosjekter. Lånet er derimot fortløpende rapportert til markedet, sier han.

Avtalen var før Johansens tid, og selskapet har fortsatt ikke fått oppgjør for det opprinnelige kravet.

- Avtalen var den gang delvis cash, delvis lån. Lånet ble ikke betalt på forfall og vi ga utsettelse på det. Vi har fortsatt ikke fått det tilbake, og har skrevet det ned over tid, sier finansdirektøren.

- Trenger tid

- TGS er siktet for både skatteunndragelse og markedsmanipulasjon. Kan du forklare skattedelen av siktelsen?

-   Vi trenger noe tid på å sette oss bedre inn i siktelsen og jeg har derfor ikke et klart svar på siktelsen angående skatteunndragelse. Vi er ikke part i skatterefusjonsordningen. Vi selger seismiske data og betaler skatt av inntektene. Oljeselskapet kan få fradrag på kjøpet de har betalt, men vi må betale skatt for det vi selger, understreker han. 

Når det gjelder siktelsen om markedsmanipulasjon understreker Johansen igjen at han bare har sett en kort redegjørelse for saken.

- Dette blir antagelser fra min side, men dersom Økokrim mener at salget ikke var reelt så mener de samtidig at selskapet rapporterte inntekter de aldri hadde – derav siktelsen, sier TGS-toppen.

- Ordinært salg

-  Da vil det stå på om man hadde grunn til å skjønne at man ikke fikk betaling?

-  TGS så på dette som et ordinært salg av seismiske data og vi har rapportert det på vanlig måte til markedet. Vi har i tillegg forsøkt å inndrive denne fordringen aktivt i årene etter kontrakten ble undertegnet, sier Johansen.

Bjarne Skeie sa til DN tidligere i dag at han ikke ønsket å kommentere saken.

Les også:
René (43) er den eneste som streiker for Norwegian
Hevder Danske Bank vurderer å droppe Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.