Ifølge den ferske dommen fra Attunda tingsrett i Sverige manipulerte den svenske investoren kursen til helsekostselskapet Nattopharma på Oslo Børs i 2012. Metoden var å kjøpe én aksje av gangen for å jekke opp kursen rett etter han hadde kjøpt en større post. Tingretten dømmer investoren til dagbøter på 180 svenske kroner over 80 dager.

– Min klient er av den oppfatning at han ikke burde ha blitt dømt, sier svenskens advokat Johan Eriksson i Försvarsadvokaterna Stockholm.

– Vil dere anke dommen?

– Han ønsker å legge dette bak seg og vil ikke anke, sier han.

Ikke imponert

Dommeren i Attunda tingsrett mener at en telefonsamtale mellom svensken og hans megler viser at investorens formål med aksjehandelen var å pumpe opp kursen i aksjen. På den måten trodde svensken det ville bli lettere å selge Nattopharma-aksjer til en høyere kurs dagen etter. Samtalen mellom svensken og megleren er gjengitt i dommen:

«Ja, jeg vil jo så å si selge disse rundt 8,5 og få dem inn rundt 7. Og det er jo, hvis den har en sluttkurs som, ehh, som ligner 8-8,5, så er det større sannsynlighet for å få dem ut på den kursen dagen etter,» sa investoren på opptaket. (DNs oversettelse fra svensk).

Dommeren er ikke imponert av metoden til den svenske investoren og beskriver hans gevinst i Nattopharma-aksjen som beskjeden og nærmest fraværende. Attunda tingsrett, som ligger i Sollentuna kommune rett utenfor Stockholm, påpeker at handel med enkeltaksjer utløser en kurtasjeavgift til Oslo Børs på 29 kroner, flere hundre prosent mer enn prisen for en Natto­pharma-aksje.

Dommeren konkluderer med at kursmanipulasjonen burde straffes mildt, både på grunn av den lave gevinsten, og fordi manipulasjonen kunne vært stoppet tidligere dersom Nordnet hadde informert svensken tidligere om at handlene hans var lovstridige.

Lett å oppdage

Svensken er utdannet økonom og har tidligere jobbet som aksjemegler. De senere år har han forsørget seg med privat aksjehandel. I over 20 tilfeller i perioden mai til juli 2012 kjøpte han enkeltaksjer i Nattopharma, og prisen var i de fleste tilfeller markant høyere enn ved forrige transaksjon.

– Det gikk en alarm hos oss i 2012, og da tok vi kontakt med Nordnet (investorens megler) for å få informasjon om hvem som lå bak dette handlemønsteret, sier Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef ved Oslo Børs.

– Når en investor gjør dette fra samme konto, er det forholdsvis lett å oppdage det, sier Aase.

Enkelte dager i 2012 sto den manipulasjonsdømte svensken alene for all handel i den lavt omsatte Nattopharma-aksjen.

Oslo Børs tok kontakt med Nordnet i Sverige i mai 2012 og ville vite mer om kunden som hadde dratt opp Nattopharma-kursen med 12,4 prosent ved kjøp av én enkelt aksje.

Ikke akseptabelt

Nordnet gikk igjennom kundens handelshistorikk etter å ha blitt varslet av Oslo Børs og meglerhuset sendte saken videre til det svenske finanstilsynet Finans­inspektionen.

– Vi synes det er viktig å få dommer i denne typen saker der det sendes et klart signal om at den typen adferd ikke aksepteres, sier Aase ved Oslo Børs.

Fra Nordnet vitnet compliance officer Fredrik Ryd i saken. Han hadde ifølge dommen ingen forklaring på hvorfor Nordnet ikke informerte den svenske investoren om manipulasjonmistankene umiddelbart etter at mistanken oppstod. Nordnet kontaktet investoren i juli 2012 og forklarte at handlene var ulovlige, to måneder etter Oslo Børs sendte sin første bekymringsmelding til meglerhuset.

Nordnet hadde tirsdag ettermiddag ikke anledning til å kommentere saken, sier Johanna Snickars, Nordnets mediekontakt i Sverige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.