Til tross for at Stormberg-konsernet økte omsetningen med 90 millioner kroner ifjor, ble driftsresultatet nesten identisk med året før.

– Vi er selvfølgelig fornøyde med at vi har en omsetningsøkning som er ti ganger så høy som den generelle bransjeveksten. Men vi har en målsetning om en driftsmargin på ti prosent, og det klarte vi ikke ifjor. Det er vi ikke fornøyde med, sier Steinar J. Olsen (44).

Valutagevinst

Årsaken er en kombinasjon av prispress her hjemme som følge av konkurransen mellom XXL og G-Max og lønnsvekst ved fabrikkene Stormberg bruker i Kina.

– Nå har vi en filosofi om at fabrikkarbeiderne i Kina skal ha en anstendig lønn. I gjennomsnitt ligger lønningene ved våre fabrikker 82 prosent over de regionale kinesiske minstelønnssatsene. Så den delen av kostnadsøkningen er en ønsket utvikling, sier Olsen

–Og jeg er ganske sikker på at vi også i årene som kommer vil oppleve ytterligere lønnsvekst i Kina og enda tøffere prispress her hjemme.

– Hvordan kompenserer dere for det?

– Vi har investert 30 millioner kroner i et automatisert lager som er dimensjonert for å kunne ta unna en omsetning på en milliard kroner. Vi har også slått sammen noen av våre team for å øke produktiviteten. Utfordringen fremover blir selvfølgelig å selge mer uten å øke kostnadene og vi har tro på at vi vil klare å øke omsetningen med ytterligere minst ti prosent i år, sier han.

Men om driftsresultatet ble omtrent det samme som i 2012, ble resultatet før skatt nesten doblet grunnet solide valutagevinster.

– I og med at vi kjøper 100 prosent av varene i dollar, sikrer vi oss også mot dollaren opptil 2,5 år frem i tid. Vi tar gjerne ned den eksponeringen når dollarkursen er høy og forsøker å kjøpe tilbake dollar når kursen er lav. Ifjor solgte vi en del dollar på høye kurser og fikk en gevinst. Men dette er noe som svinger. Det kan fort bli null eller tap et annet år. Det er hyggelig med valutagevinster, men det er jo driften som er det viktigste for oss, sier Olsen.

Mer i formuesskatt enn i lønn

Steinar J. Olsen hadde i årene etter at han etablerte Stormberg i 1998 en nøktern utbyttepolitikk. Men de siste par årene har han begynt å ta ut mer. Ifjor hentet han ut ti millioner kroner i ekstraordinært utbytte og i år ytterligere 15 millioner kroner i ordinært utbytte.

– Det har blant annet med skatt å gjøre. Jeg betaler jo mer i formuesskatt enn jeg får utbetalt i lønn, sier Olsen som ifjor tok ut moderate 702.000 i årslønn.

– Ja, jeg har endret noe på utbyttetankegangen for å betale skatt og gjeld og synes det er fornuftig tatt i betraktning hvor solid Stormberg har blitt, sier han.

Ved årsskiftet var den bokførte egenkapitalen i konsernet tett på 100 millioner kroner.

Les også:
Kutter krav om papirkvitteringer
Vokser mest av de store selskapene
Feil valg på videregående kan koste deg fire år ekstra (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.