- Jeg beundrer vikingenes mot og vilje til risiko. Jeg er litt viking selv, sier den norsk­ættede finanskjendisen John Paulson i et intervju med bladet Vi Menn, som har møtt den mediesky mangemilliardæren.

Vi Menn 30. juni 2014.
Vi Menn 30. juni 2014.
Paulson ble verdenskjent da hedgefondene han forvaltet i 2008 innkasserte en av finans­historiens største gevinster etter å ha satset pengene på en kollaps i det amerikanske bolig­låns­markedet. Fem norske investorer hoppet av Paulsons fond  - og tapte inntil 750 millioner kroner.

Les også:  Gikk glipp av «tidenes handel» dnPlus (Les sak på DN+ Betal 1 krone - les DN+ i 1 måned)

Mens storbanker gikk overende, aksjekursene stupte og formuer ble tilintet­gjort, rant pengene inn i fondene til John Paulson.

– I en periode fikk alle lån, selv uten sikkerhet. Det skapte en situasjon med feilprising, altså for høye priser og kunstig høy etterspørsel. Jeg mente det måtte kollapse og radere ut markedet, sier hedgefond-forvalteren i intervjuet som Vi Menn publiserer i dag.

– Vi forutså en nedgang i boligmarkedet på ti, kanskje 20 prosent. Derfor kjøpte vi forsikringer på lån med dårlig sikkerhet, sier Paulson.

Da lavtlønnede amerikanske huskjøpere for alvor begynte å misligholde boliglånene sine i 2007 og 2008 håvet Paulsons hedgefond inn over 15 milliarder dollar i forsikrings­utbetalinger på lånene i løpet av ett år.

Ett av Poulsons fond hadde i 2008 en avkastning på formidable 589 prosent.

Den ekstreme avkastningen gjorde Paulson til en legende på Wall Street og hans suksessfulle veddemål mot boligboblen er senere blitt kjent som «The Greatest Trade Ever» – blant annet gjennom boken med samme navn, skrevet av journalisten Gregory Zuckermann.

Bare for 2008 fikk Paulson utbetalt en bonus på fire milliarder dollar, en av de største utbetalingene i historien.

Ifølge finans­magasinet Forbes er John Paulson i dag verdens 86. rikeste person. Forvalteren skal ha en formue på 13,5 milliarder dollar.

Paulson slår fast at han er stolt over sine norske røtter og at han mener disse har vært med på å gi ham suksess i forretnings­livet.

– Ærlighet, integritet og hardt arbeid er essensen i min karriere. Etter mitt syn har nordmenn flest disse kvalitetene. Jeg besøkte Norge ifjor. Oslo og Bergen, vi tok toget over fjellet. Det var fantastisk. Naturen er eksep­sjonell, sier Paulson.

Han forteller til bladet at han tror hans familie stammer fra Oslo.

– Men min oldefar kom fra Lillehammer. Han var en norsk sjøkaptein, sier Paulson til Vi Menn.

 

Les også:
Denne billig-maskinen starter på seks sekunder
Brann på Statoil-anlegg i USA
Nedtur for Birken  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.