Det skjer etter at Finanstilsynet kunngjorde strengere krav til bankenes modeller for å anslå risiko ved boliglån.

Som ventet

Finanstilsynet kunngjorde tirsdag strengere krav til bankenes modeller, der effekten av innstrammingene anslås å øke risikovektene i boliglånsporteføljene fra 10-15 prosent til 20-25 prosent.

Tilstrammingen mener analytikerne i stor grad var som ventet, det sier analytiker Håkon Reistad Fure i DNB Markets, analytiker Karl Storvik i Arctic Securities og analytiker Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets til TDN Finans.

- Det var i stor grad som ventet. Det positive var at reglene gjelder for alle banker som opererer i det norske markedet, og ikke bare de som er under tilsynet, sier Reistad Fure til TDN Finans.

Storvik viser også til at det er små justeringer tilsynet la frem i dag i forhold til det opprinnelige forslaget som ble sendt på høring i februar.

«Vi anslår at disse justeringene vil lede til en risikovekt på 22-23 prosent for DNB, noe lavere enn de 23-24 prosentene vi tidligere ventet», skriver Storvik i en e-post til TDN Finans.

Øyen mener også dette var en «godt varslet nyhet».

- Det ser veldig likt ut som det de sendte ut på høring i februar, sier Øyen til TDN Finans.

Norske banker har allerede tilpasset seg det nye regelverket, mener Reistad Fure og Storvik.

- Dette var som ventet, så norske banker har tilpasset seg. For norske banker som er under tilsynet er det et overgangsgulv, reglene som gjelder for dem allerede strengere enn det tilsynet legger opp til, sier DNB-analytikeren.

Mindre strengt

Analytiker Vegard Eid Mediås i Pareto Securities mener Finanstilsynets strengere krav til bankens modeller for å anslå risiko ved boliglån på marginen er noe mindre strengt enn det som tidligere har blitt diskutert.

- Overordnet ser dette ut til å være stort sett i linje med forventningene til bankene, men på marginen noe mindre strengt enn det som tidligere har blitt diskutert, sier han til TDN Finans.

- Jeg synes at det er interessant å merke seg at tilsynet i retningslinjene for modell-kalibreringen har justert ned PDen i nedgangstider noe, samtidig som de har lagt seg på nedre del av den tidligere diskuterte skalaen for minimums PD, sier Eid Mediås.

PD (probability of default) er sannsynligheten for at en kunde misligholder et lån, mens LGD (loss given default) står for tapsgrad gitt mislighold.

- I modelleringen av LGD legger de opp til en tilfriskningsandel på ti prosent, fra tidligere null. Dette vil kunne redusere LGD for noe spesifikke engasjementer noe, men dette må også sees opp mot LGD-gulvet som ble innført fra 1. januar, sier Eid Mediås videre, og legger til:

- Det som er viktig å ha i mente er at dette ikke vil få noen praktisk betydning for bankene på kort til mellom-lang sikt, så lenge overgangsgulvet fra Basel I fortsatt gjelder.

- Ikke stor effekt

DNB tror ikke Finanstilsynets tilstramming av risikovektene for boliglån i bankenes interne beregningsmodeller har en stor finansiell effekt på selskapet, men sier det vil gi økte kostnader, det sier konserndirektør for kommunikasjon Thomas Midteide i DNB til TDN Finans tirsdag.

- I korte trekker vil ikke dette påvirke DNB i særlig stor grad. Vi har tatt høyde for dette når det gjelder kapitalisering, så finansielt vil det ikke ha stor effekt, sier Midteide.

Ifølge ham er det ikke tvil om at de nye kravene kommer til å øke kostnadene for bankene.

Finans Norge viste til at de nye reglene har en manglende grad av nordisk harmonisering som de synes er uheldig.

-Vi støtter deres kommentar, og vi sett at det var en felle tilnærming til regulering i de tre nordiske landene siden bankene konkurrer med hverandre i disse markedene, sier Midteide.

DNB sluttet opp 0,8 prosent til 113,10 kroner pr aksje, omsatt for 206 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,75 prosent til 622,50 poeng omsatt for 2,9 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.