EU har vedtatt strengere bonusregler for banker og meglerhus i et forsøk på å stramme opp finansnæringen. Tidlig i august ble det innført en maksgrense som tilsier at bonus i utgangspunktet ikke skal utgjøre mer enn 100 prosent av fastlønn til de ansatte. Det er en åpning for å øke grensen til inntil 200 prosent av fastlønn, men bare for vanlige ansatte og ikke for såkalte risikotagere.

Bankene i Sverige praktiserer de nye reglene ulikt, og over landegrensene. Forberedelsene til nye regler ble gjort ved årets generalforsamlinger i mars.

Både Nordea, SEB og Handelsbanken vedtok en øvre bonusgrense på 200 prosent.

På Swedbanks generalforsamling 20. mars ble det stemt for å velge en øvre grense på 100 prosent av fastlønn.

– Beslutningen gjelder for samtlige ansatte i Swedbank og for samtlige land som Swedbank har virksomhet i. Det er i tråd med de nye reguleringene, sier informasjonssjef Claes Warren hos Swedbank i Stockholm.

Får mer i Norge

Noen i Swedbank-konsernet slipper likevel unna det nye regimet. Generalforsamlingen stemte for at et knippe ansatte, hovedsakelig nøkkelpersoner ved kontoret på Aker Brygge i Oslo, skal få en øvre grense på 200 prosent av fastlønn. Da kan de beholde tilsvarende lønnsmodell som i dag.

Etter det DN forstår, skal forslaget ha skapt motstand på generalforsamlingen. Én av hovedaksjonærene, tredje AP-Fonden, skal ha stemt imot å gi nordmennene mer.

– Styret har fått muligheten til å gi 40 medarbeidere, først og fremst i Norge, et bonustak på 200 prosent for 2014. Det er for å kunne tilby markedstilpassede vilkår, sier Warren om vedtaket.

DN skrev i vår om forhandlingene mellom Swedbank og tidligere partnere i meglerhuset First Securities, som ble kjøpt opp av Swedbank for vel tre år siden. Rundt 60 partnere fikk i 2010 et løfte om lojalitetsbonus på 172 millioner kroner og en resultatandel på inntil 40 millioner kroner som skulle utbetales denne våren. Det ga i snitt rundt 3,5 millioner kroner til hver, i tillegg til ordinær bonus. Etter oppvasken har de fleste tilsynelatende valgt å bli værende i Swedbank.

Corporate-topp Ove Gusevik, som forhandlet på vegne av de tidligere partnerne, vil ikke svare på om det ekstra bonusløftet var avgjørende for å få dem til å bli.

– Ingen kommentar, skriver Gusevik i en tekstmelding til DN.

Swedbank har de siste årene forsøkt å vri avlønningen over mot langsiktige incentivprogrammer og en høyere andel fastlønn. Det samme har SEB, som har mistet 15 av 18 tidligere corporate-medarbeidere i Oslo.

Norske regler kommer

Norske meglerhus har hatt for vane å betale ut bonuser som tilsvarer mellom én og to ganger fastlønn i gode år.

Neste år blir reglene strammet til. Finanstilsynet sendte i vår endringene i det såkalte CRD IV-direktivet på høring, der nye bonusregler er omtalt og saken behandles av Finansdepartementet.

Finansnæringens arbeidsgiverorganisasjon Finans Norge antar at norske regler kan bli innført tidligst i 2015.

– Vi er opptatte av mest mulig like konkurransevilkår i Norden. Vi er tilfreds med at departementet legger seg på direktivets maksgrenser og lar det være opp til generalforsamlingen i hvert foretak å beslutte om grensen skal ligge på 200 prosent, sier advokat Anja M. Bordschöll i Finans Norge.

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet vil ikke si når saken er ferdigbehandlet.

– Vi har akkurat gjennomført høringen, og har ennå ikke fått høringsuttalelsene opp til politisk behandling. Så det vil jeg ikke svare på før vi er ferdig med behandlingen, sier Pedersen.

Les også:
Eks-kone krever deling av 100 mrd.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.