I sommer har finansmarkedene vært preget av politisk uro rundt om i verden. Konflikten mellom Russland og Ukraina har stått i sentrum.

Utfallet er fremdeles høyst usikkert, påpeker analysesjef Pål Ringholm for kredittobligasjoner i Swedbank First Securities. Samtidig mener han det er begrenset hvor stor innflytelse uroen i Øst-Europa vil få på markedene i tiden fremover.

- Vi mennesker venner oss til det meste. Har det ligget der lenge nok, begynner vi å tenke på andre ting, sier Ringholm til DN.

Bildet vil riktignok være et annet dersom Russlands president Vladimir Putin skulle innvadere Øst-Ukraina, understreker analysesjefen. Under et besøk til Krim-halvøya torsdag, skal Putin ha lovet å gjøre alt i hans makt for å få en slutt på konflikten.

- En invasjon av Øst-Ukraina er ikke priset inn. Skjer det, vil det gi en betydelig korreksjon i markedet, sier Ringholm.

- Mindre effekt

Også aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier ser at markedet begynner å venne seg til uroen i øst.

- Med mindre vi får en eskalering, og det går mot at man begynner å frykte en russisk invasjon, vil effekten bli mindre fremover, sier han til DN.

- Historisk har vi sett at geopolitikk primært påvirker markedene negativt i forkant av at begivenheter inntreffer. Irak-krigen i 2003 er et eksempel på det. Da skjedde invasjonen av Irak samtidig med at markedet bunnet ut, utdyper strategen.

Reagerer rasjonelt

Etter at aksjemarkeder tidligere i sommer tikket inn til stadig nye toppnoteringer, har kursene de siste ukene falt på grunn av den eskalerende konflikten.

Også rentemarkedene har fått kjørt seg. Fredag falt for eksempel renten på tyske statsobligasjoner til rekordlav notering på grunn av uroen i Ukraina, skriver Danske Bank Markets i en oppdatering, ifølge TDN Finans.

Ringholm og Evjenth mener det ikke er tvil om at Ukraina/Russland-konflikten har vært en viktig årsak til bevegelsene. Ifølge dem har ikke aktørene overdrevet.

- At markedet reagerer og priser inn en større risikopremie på grunn av det som skjer i Ukraina, er høyst rasjonelt, mener Ringholm.

Evjenth understreker at aksjemarkedet først og fremst ble påvirket av den økonomiske effekten av innføringen av gjensidige sanksjoner fra Russland og Europa.

- Markedet har reagert rasjonelt på sanksjonene. De selskapene som har blitt rammet, har fått mest juling på børsene, sier han.

Frykter følgeeffekter

Verken russisk eller ukrainsk økonomi er av en slik størrelse at de er avgjørende for resten av Europa, fremholder både Ringholm og Evjenth.

Dersom Putin skulle innvadere Ukraina, er det først og fremst usikkerhet rundt neste trekk som vil skremme markedene, mener de.

- Et slikt scenario vil øke sannsynligheten for at et neste steg av ubehageligheter kan komme, sier Ringholm.

- Slik kan en invasjon legge press på den økonomiske veksten i Europa, noe som igjen slår inn på inntjening. Man vil også begynne å tenke på freden i hele Europa, sier han.

Les også:
Slik finner nettkjempen drømmekandidatene
Trøim handler i Archer
Slik kapret Thea Marie (25) «drømmejobben»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.