– Det betyr jo alt. Da vi fikk fullt medhold i Finansklagenemnda og totalt avslag fra Acta, ble vi helt matte, sier pensjonist Ragnhild Fjæren.

Forbrukerrådet går sammen med fem småsparere til retten mot Agasti-datterselskapene Acta Kapitalforvaltning og Acta Asset Management etter tidligere å ha vunnet frem helt eller delvis i Finansklagenemnda.

I 2007 tok Ragnhild og ektemannen Kjell Fjæren opp lån på over millionen for å investere gjennom Acta Kapitalforvaltning.

De to hadde ingen erfaring med investeringer i finansielle produkter og ønsket lav risiko, men endte opp med å kjøpe andeler i et produkt Acta beskriver som en investering med «middels risiko».

Satser på hjelp

– Vi var klar over at neste skritt eventuelt måtte være søksmål. Men som den lille mann mot den store kjempen hadde vi aldri turt å gå til privat søksmål.

Etter at DN skrev om ekteparet i juni tok Forbrukerrådet direkte kontakt med ekteparet og opplyste at det hjelper til med advokat og saksomkostninger.

– Å stå totalt ansvarlig for den økonomiske biten hvis man skulle tape i retten, er ganske skummelt når man er pensjonist og ikke har særlig mer enn det vi trenger til det daglige, sier Ragnhild Fjæren.

Forbrukerrådet dekker inntil 200.000 kroner av saksomkostningene for hver rettssak, ifølge leder Randi Flesland i Forbrukerrådet.

– Vi har ingen anelse om hva det vil koste. Via forsikringsselskapet har vi også mulighet til å få inntil 100.000 kroner til rettshjelp. Vi håper jo inderlig at kostnadene ikke skal gå noe særlig utover det, sier Fjæren.

"Ikke noe vi kan kontrollere"

Administrerende direktør Robert Bergerud i Acta Kapitalforvaltning er ordknapp om saken.

– Forbrukerrådet disponerer egne midler. Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken, og jeg vil ikke kommentere enkeltsaker i media, sier Bergerud.

– Hvorfor retter ikke Acta seg etter avgjørelsen i Finansklagenemnda?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på begrunnelsen i disse enkeltsakene annet enn at vi er uenig i de vurderingene som er lagt til grunn. Historisk har vi hovedsaklig fulgt det Finansklagenemnda foreslår, svarer Bergerud.

– Hvordan påvirker denne saken omdømmet til Acta-selskapene?

– At kunder velger å saksøke oss er ikke noe vi kan kontrollere. Vi synes selvsagt det er leit når saker går så langt. Normalt har heldigvis de fleste sakene løst seg gjennom behandling i Finansklagenemnda, svarer Bergerud.

Les også:
Forbrukerrådet tar Agasti til retten
Agasti inngår forlik

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.