Etter to dagers opptur falt Oslo Børs igjen onsdag med 1,96 prosent.

Og i dag, torsdag, fortsetter fallet. Oslo Børs er kl 12.45 ned over tre prosent: Aksjeras i Oslo

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank mener at det ikke er noen indikasjoner på at korreksjonen på børsene skal fortsette.

– Den siste handletimen på Oslo Børs på onsdag er det ekleste jeg har sett på flere år. Kursene spratt jo opp og ned, sier Hermanrud.

Selv tror han det hele dreier seg om en korreksjon.

– Har vondt for se at det dreier seg om en stor endring med en helt annen verdensøkonomi. Men det er ikke lett å si når en korreksjon er over, sier Hermanrud.

Han legger til at børsene historisk står i fare for en korreksjon når forholdet mellom aksjekursen og den anslåtte inntjeningen i selskapene – på fagspråket kalt PE – i gjennomsnitt når 12,2-gangeren.

– Det nådde selskapene i gjennomsnitt på hovedindeksen på Oslo Børs i mai. Korreksjonen pleier å stoppe opp når PE når 10,5. Der er vi egentlig nå. Det er en grunn til at vi kan være i bunn nå. Men om man regner inn at oljeprisestimatene skal ned, er det kanskje en nedside på fem prosent til, sier Hermanrud.

Han legger til at rent makromessig er det ingen ting som tyder på videre kursfall på børsene.

– Det er ikke fremlagt noen dårlige makrotall i det siste. USA har god vekst. Statene i Europa klarer å betjene gjeld. Dette er ikke 2011. Og det er ikke noe fritt fall i Kina. Foreløpig er nok redselen mer for at kursene skal falle ytterligere på kort tid.

Hermanrud peker videre på at et selskap som DNO som er rammet hardt av lavere oljepris får ekstra medfart på grunn av risikoen med produksjon i Kurdistan.

– Det er ikke lett å si hva DNO-kursen skal være. Det er mye risiko i forbindelse med produksjon i Irak. I gode tider tenker man ikke over det, men i dårlige tider tas alle risiko­belastninger som eventuelt måtte komme, sier Hermanrud.

En av aksjene som falt mest onsdag var oljeselskapet DNO, som har sitt viktigste oljefelt Tawke i Kurdistan i Nord-Irak. Aksjen var ned over seks prosent. Selskapet har den siste måneden falt over 20 prosent.

Selskapet kom med en driftsoppdatering der det meldte at det nå eksporterer rundt 90.000 fat olje hver dag til den tyrkiske middelhavshavnen Ceyhan, samtidig som det varslet at man gjør tiltak for å motvirke forsinkelser i å nå målet om en produksjon på 200.000 fat olje per dag fra Tawke-feltet. Forsinkelsene har oppstått som følge kamphandlingene mot terrorgruppen IS, og at mange leverandører har trukket sine ansatte ut av Kurdistan de seneste månedene. Analytiker Thomas Aarrestad i meglerhuset Pareto Securities mener oppdateringen er nøytral.

«En forsinkelse på et par måneder for produksjonsmålet på Tawke var ventet av markedet, og har ikke særlige konsekvenser så lenge en fortsatt venter på å få betaling for eksporten», skriver han i en oppdatering, ifølge nyhets­byrået TDN Finans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.