Torsdagen var en grusom dag for aksjeinvestorer. Tallene var blodrøde på børsene over hele verden. Wall Street falt kraftig fra start, men utover dagen hentet imidlertid nøkkelindeksene seg inn og stengte tilnærmet flatt.

Frykten som preget investorene tidlig på dag ble litt lettere å bære da antallet nye søkere av arbeidsledighetstrygd overraskende falt til det laveste nivået på 14 år.

Sjefen i Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, overrasket også mange da han sa at han mener den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed) bør vurdere å utsette avslutningen av obligasjonskjøpene. Disse støttekjøpene har bidratt til å holde aksjemarkedet oppe, og signaler om at programmet kan bli holdt i live også utover neste måned bidro til å løfte humøret på Wall Street.

Oljeprisen, som har falt kraftig den siste tiden, hentet seg også noe inn utover handelsdagen.

Like før stengetid på Wall Street ble et fat WTI-olje med levering om en måned handlet for 85,80 dollar,en oppgang på 1,68 dollar fra forrige handledag.

Nye signaler fra Fed

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har tidligere dempet børsuro ved å oversvømme markedene med stimuli og løfter om å holde rentene lave i lang tid.

Frem til i dag ventet de fleste investorene at tilgangen på billige penger fra Fed ville stanse i neste måned, og at Fed hever renten til neste sommer,  skriver CNN Money.

Sjefen i Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, overrasket derfor mange da han i dag sa at han mener sentralbanken bør vurdere å utsette avslutningen av obligasjonskjøpene.

Bullard sa også at markedsturbulensen er knyttet til de økonomiske utsiktene i Europa, og at den amerikanske økonomien er grunnleggende sterk.

- Denne helomvendingen fra mannen jeg kaller "Gudfaren av markedsstimuli" endrer spillet totalt. Dette er et mektig signal om at sentralbanken fortsatt er tilpasningsdyktig,  og at de er nok bekymret over aksjeprising og volatilitet til å faktisk vurdere det tidligere usannsynlige trekket å videreføre eller til og med utvide de kvantitative lettelsene fra nåværende nivå, skrev Michael Block, sjefstrateg i Rhino Trading Partners, i et notat til kundene i dag. Det melder CNN Money.

Stor usikkerhet

Selv om dette roet ned investorene, henger volatiliteten fortsatt i. Den såkalte fryktindeksen Vix har steget med over 70 prosent den siste uken.

- Det er en blanding av bekymringer for utsiktene for global vekst og inflasjon etter en rekke med negative makrotall. Forventningene til bedriftsresultatene i tredje kvartal har falt, og kan falle ytterligere, sier analysesjef Jeremy Batstone-Carr i Charles Stanley til Bloomberg News, melder TDN Finans.

Det er flere faktorer som får investorene til å selge seg ned i aksjer.

Tysk og europeisk industriproduksjon viser svakere utvikling, IMF mener det er 40 prosents sannsynlighet for en resesjon i eurosonen, det internasjonale energibyrået IEA har redusert prognosene for oljeetterspørselen og tall fra Kina kan tyde på at det går dårligere i verdens nest største økonomi

Uroen for ebola-epidemien påvirker også psykologien i markedet negativt.

Søker trygg havn

Renten på amerikanske obligasjoner med ti års løpetid har falt åtte dager på rad,  det lengste sammenhengende fallet på to år, melder TDN Finans.

Onsdag falt renten under to prosent på et tidspunkt, men ved stengetid på Wall Street torsdag lå den på 2,15 prosent.

Slike obligasjoner regnes gjerne som noe av det tryggeste man kan kjøpe i markedet og etterspørselen stiger gjerne i usikre tider.

Når etterspørselen øker, faller rentene man får for å eie obligasjonene.

Ser til kvartalstallene

Når det er flere uromomenter i verdensøkonomien, blir det særlig viktig for markedsaktørene å få innblikk i hvordan de amerikanske bedriftene gjør det og hvor sterk den amerikanske økonomien er.

Det ventes at S&P500 selskapenes lønnsomhet har økt med 4,8 prosent i snitt i tredje kvartal, og at salget har økt med 4,2 prosent, ifølge estimater Bloomberg har innhentet.

De amerikanske nøkkelindeksene ved stengetid på Wall Street: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.