De amerikanske børsene var preget av stor uro torsdag, men fredag var det en annen dans. Alle de tre nøkkelindeksene steg markant i dag.

- Markedet var klart oversolgt i går, og dette er bare et rekyl, mener Virginie Robert, grunnlegger av Constance Associes, i en kommentar til Bloomberg.  

Fryktindeksen Vix har falt fra rundt 30 i går til 22,0 ved stengetid fredag. Når indeksen stiger tyder det på økende uro i markedene og frem til i går hadde indeksen steget rundt 70 prosent på en uke.

Positive signaler

Andre mener imidlertid at børsoppgangen i dag henger sammen med positive signaler fra den amerikanske økonomien.

Torsdag ble det blant annet sluppet statistikk over nye søkere av arbeidsledighetstrygd som viste seg å være på det laveste nivået på 14 år.

Fredag ble de foreløpige tallene for forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan, consumer confidence, sluppet. De ferske tallene var høyere enn de har vært på syv år.

Les: Økt optimisme i Michigan

Flere kvartalsresultater har også vist seg å være bedre enn ventet. Både General Electric og Morgan Stanley bidro til å løfte stemningen på Wall Street fredag.

Kan skyve på sluttdatoen

Det legges også vekt på nye signaler fra den amerikanske sentralbanken. Sjefen i Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, overrasket mange da han torsdag sa at sentralbanken bør vurdere å utsette avslutningen av obligasjonskjøpene.

Boston Feds Eric Rosengren sa imidlertid til CNBC fredag at han ikke tror at den amerikanske økonomien trenger nok en runde med støttetiltak. Han sa også at han likevel ikke kan utelukke det, ifølge Marketwatch.

Rundene av støttekjøp fra sentralbanken, kvantitative lettelser, har vært sentralbankens svar på tidligere kriser. Tiltakene har bidratt til å holde liv i interessen for aksjer.  Det har vært oppfatningen i markedet at støttekjøpene skulle avsluttes i neste måned.

Les: Positiv overraskelse dempet børs-angsten

De amerikanske nøkkelindeksene ved stengetid på Wall Street:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.