Det har vært noen hektiske måneder for gjødselprodusenten Yara International, med lederbytte og fusjonssamtaler.  I løpet av noen uker har begge deler raknet for selskapet.

- Yara-styret sto i et dilemma hvor de ville ha Svein Richard Brandtzæg som ny konsernsjef, samtidig som de hadde behov for å gå i gang med fusjonsforhandlingene med CF, sier BI-professor Morten Huse til E24.

- Resultatet ble at de endte opp med ingenting.

Les også: Mistenkt for dobbeltløp dnPlus (Krever innlogging)

Raknet i tur og orden

Yara bekreftet fusjonssamtalene med amerikanske CF Industries i september. Kun dager senere trakk Svein Richard Brandtzæg seg som ny toppsjef for selskapet. Den opprinnelige planen var at Hydro-sjefen skulle ta overta senest 1. februar, men han fant seg ikke i at Yara flørtet med konkurrenten før han var på plass i sjefstolen.

Torsdag kveld trakk også CF Industries seg.

Les: Yara-sjefen: - Dette var overraskende

- Forstår at det blir vanskelig

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets skrev i en kommentar fredag det er en god nyhet for Yara at det ikke ble noe av selskapets fusjonssamtaler med CF.

Ifølge TDN Finans viser Yara  til at det etter hvert klart at selskapene ikke kunne bli enige om betingelser som ville være akseptable for alle interessenter.

Gjøen peker på at CF-aksjonærene forventet at Yara skulle betale en høyere premie for CF.

- Etter vårt syn burde det vært omvendt, så vi forstår at dette ble vanskelig, skriver Gjøen.

Har rotet og vært for naiv

Professor Paul N. Gooderham på Norges Handelshøyskole  sier til E24 at bruddet mellom CF og Yara trolig ulike forventinger til hvem som skulle være den dominerende parten.

- Hadde Yara skjønt dette tidligere, hadde den nye sjefen antakelig vært på plass. Så inntrykket er at Yara har rotet og vært litt for naiv i sine forhåpninger, sier Gooderham til E24.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.