I løpet av noen få uker har Yara "mistet" to toppsjefer. Påtroppende konsernsjef Svein Richard Brandtzæg trakk seg fra stillingen før han hadde begynt, mens sittende Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad måtte gå på dagen, fire måneder før han egentlig skulle slutte.

Ifølge professor Einar Lie ved Universitetet i Oslo er dette et ferskt eksempel på mindre heldige lederskifter.

– Yara hadde planlagt lederskiftet i lang tid. Planen så ut til å være elegant og solid, Brandtzæg virket som en perfekt match, men premissene var åpenbart ikke tydelige nok. Yara sitter nå med en situasjon som for omverdenen virker veldig lite trygg med tanke på utviklingen av selskapet. Det er mulig styret selv tenker noe vi andre ikke gjør, men jeg er usikker på hva det skal være, sier Lie i en artikkel i lørdagens DN Magasinet.

Les hele artikkelen om utfordrende lederskifter her: Byttesjauen magasinetPlus (krever innlogging)

Les om årsaken til Haslestads avgang her: Mistenkt for dobbeltløp dnPlus (krever innlogging)

Ikke elegant

Som en av autoritetene på nyere norsk økonomisk historie, har Lie mange eksempler på lederskifter som kunne godt smidigere for seg. Yara er et godt eksempel, mener han.

- Haslestads utgang har vært gjennomført med usedvanlig lite eleganse, sier Lie.

Ikke enig

I DN Lørdag forteller Yara-styreformann Leif Teksum at han slett ikke deler Einar Lies oppfatning av høstens hendelser som lite elegant organisasjonsstyring. Han forsvarer fusjonssamtalene som førte til at Brandtzæg vraket sjefsjobben i Yara.

– Gitt den store verdiskapingen en fusjon kunne representere, mente styret at denne prosessen ikke kunne stå i veien for utredningen av en sammenslåing, skriver Teksum i en epost.

Han påpeker at arbeidet med å finne Haslestads etterfølger ble satt i gang av det forrige styret. Sammenfallet mellom fusjonssamtaler og lederskifte var tilfeldig.

– Det var vårt ønske at Brandtzæg skulle bli involvert i fusjonsprosessen, noe det ikke ble gitt anledning til fra Hydro. Det var viktig for et samlet styre at den som ledet fusjonssamtalene skulle ha en rolle i et eventuelt sammenslått selskap, skriver Teksum.

Raknet i tur og orden

Yara bekreftet fusjonssamtalene med amerikanske CF Industries i september. Kun dager senere trakk Svein Richard Brandtzæg seg som ny toppsjef for selskapet. Den opprinnelige planen var at Hydro-sjefen skulle ta overta senest 1. februar, men han fant seg ikke i at Yara flørtet med konkurrenten før han var på plass i sjefstolen.

Torsdag kveld denne uken trakk også CF Industries seg.

Les: Yara-sjefen: - Dette var overraskende

Forklarer ikke

I lørdagens utgave forteller Teksum til Dagens Næringsliv hvorfor han sa opp Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad på dagen mandag i forrige uke: Fordi Haslestad ifølge Teksum hadde en egen agenda i fusjonsforhandlingen.

Professor Einar Lie mener denne siste utviklingen i saken forsterker hans inntrykk av prosessen.

Les mer her: Mistenkt for dobbeltløp dnPlus (krever innlogging)

Les de utfordrende lederskiftene i DN Magasinet: Byttesjauen magasinetPlus (krever innlogging)

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.