Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Russlands president Vladimir Putin (v.) og Kinas øverste leder Xi Jinping byr på hodebry for Oljefondet. Foto: Ntb Scanpix/SERGEI KARPUKHIN
Russlands president Vladimir Putin (v.) og Kinas øverste leder Xi Jinping byr på hodebry for Oljefondet. Foto: Ntb Scanpix/SERGEI KARPUKHIN les mer

Oljefondet

Dette er Oljefondets to store hodepiner

De skaper hodebry for oljefondsjef Yngve Slyngstad.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statens Pensjonsfond Utland, også kjent som Oljefondet, leverte tilnærmet nullavkastning i tredje kvartal.

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad trekker frem Kina og Russland som de største utfordringene for verdensøkonomien både i dag og fremover.

«Store utfordringer»

- Vårt syn på Kina er at det fremdeles er en usikkerhet, men det er vanskelig  for oss å ha det fulle bildet om hva som skjer i det kinesiske kredittmarkedet. Men at det er store utfordringer der er alle enige om, sier Slyngstad til DN.

Det er spesielt kredittmarkedet i Kina som byr på utfordringer. Les mer her: Ekstrem høy gjeld i Kina

Tross en nedkjøling i Kinas økonomi og skuffende nøkkeltall de siste månedene, hadde fondets kinesiske aksjeinvesteringer en avkastning på 8,4 prosent kvartalet.

Usikkerheten rundt det kinesiske kredittmarkedet og mulige konsekvenser for andre land bekymrer likevel Slyngstad.

Fire milliarder borte i Russland

-  Når det går dårlig i Kina, går det dårlig i andre fremvoksende markeder, som det også er økt usikkerhet rundt. Mange av disse fremvoksende markedene er avhengige av oljepris, som Russland og Brasil, sier Slyngstad.

Både Russland og Brasil har trukket ned avkastningen for Oljefondet i kvartalet. Spesielt russlandsinvesteringene går dårlig. Russland er utsatt for harde sanksjoner fra Europa, og er samtidig er avhengig av høye oljepriser.

Slyngstad rørte ikke de russiske aksjene dette kvartalet, og aksjenes verdi falt fra 23 til 19 milliarder kroner. I tillegg er russiske statsobligasjoner ned syv prosent dette kvartalet og 15 prosent hittil i år. Ifølge Slyngstad kan ikke Oljefondet komme seg ut av de russiske investeringene:

- Vi er en så stor invester i det russiske rente- og aksjemarkedet at vi i realiteten ikke kan endre posisjonen der mye. Spørsmålet om vi skulle ønske å selge er; hvem skulle vi selge til? sa Slyngstad under pressekonferansen onsdag.

- USA kan ikke dra lasset

Mens Kina og Russland bekymrer, har den amerikanske økonomien de siste månedene vist tegn til bedring . Det har ledet til et håp om at den amerikanske økonomien kan bidra til å trekke opp resten av verdensøkonomien. Dette kvartalet har likevel signaler fra resten av verden vist at akkurat dét kan bli vanskelig for USA.

- Endringen i markedets oppfatning iløpet av tredje kvartal var at USA alene neppe klarer å trekke i gang hele verdensøkonomien. Det er knyttet stor usikkerhet med hensyn til Kina. I tillegg er det kjempeutfordringer i Europa, og det ikke ser ut som om Japan greier å trekke i gang. Da er kanskje den tiltagende økonomiske veksten som så ut til å komme i USA ikke sterk nok til å få i gang hele verdensøkonomien, sier Slyngstad.

Han advarer mot store verdisvingninger i tiden som kommer, og at Oljefondet derfor må belage seg på lavere avkastningene i årene som kommer.

Les også på DN.no:

«Oppsiktsvekkende» tap for Statoil

Alibaba er større enn WalMart

- Øker sjansen for et rentekutt  

Finans USA Kina Russland NBIM (Norges Bank Investment Management) Oljefondet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.