Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Luksusleiligheten ligger øverst i bygningen til venstre, på Tjuvholmen. Foto: Sigurd Fandango
Luksusleiligheten ligger øverst i bygningen til venstre, på Tjuvholmen. Foto: Sigurd Fandango les mer

Jus

Ble finansiert fra USA

Lånehaien Pål Diskerud bor og opererer fra en 20-­millioners luksus­leilighet på Tjuv­holmen i Oslo. Hvem som eier leiligheten, og hvordan den er betalt, fremstår som høyst uklart.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette er saken

Fra en toppleilighet på Tjuvholmen tjener asylinvestor og fotballagent Pål Diskerud (53) penger på kontroversielle utlån i gråmarkedet.

Flere av lånene er organisert som kjøp med en tilbakekjøps­opsjon, men da til en langt høyere pris. Rentene er på det meste over 100 prosent i året.

En pleietrengende pensjonist og en eldre kvinne er i ferd med å miste hjemmene sine til Diskerud. I DN lørdag fortalte flere av Diskeruds kunder hvordan han gjør seg utilgjengelig når lån med pant i eiendom forsøkes gjort opp.

Hverken Diskerud eller hans selskaper har konsesjon til å drive med utlån. Diskerud står oppført med null i inntekt og uten fast bopel.

Pål Diskerud mener han ikke har gjort noe galt og skriver i en epost at DN prøver «å fremstille annen, ordinær forretningsvirksomhet som kamuflerte lån. Dette er uriktig».

Finanstilsynet vil undersøke om virksomheten er lovlig.

I den nye straffeloven skal ågerparagrafen fjernes. Dette mener både en økonomiprofessor og en jusprofessor er feil.

Vis mer
Fra en 180 kvadratmeter stor leilighet på Tjuvholmen driver lånehaien Pål Diskerud sin kontroversielle utlånsvirksomhet. Leiligheten, og en mindre, tilstøtende leilighet, ble i 2009 kjøpt for over 20 millioner kroner.

På papiret var kjøperen det amerikanskregistrerte selskapet Unius LLC, som ble opprettet i den amerikanske delstaten Delaware i 2008.

– Jeg kan ikke oppgi hvem som eier selskapet eller hvem hvordan man kommer i kontakt. Det er konfidensielt, sier en representant for Unius’ registrerte agent i Delaware.

– Kan du videresende en beskjed?

– Nei. All annen korrespondanse enn det som handler om skatt blir kastet i søpla. Vi viderebringer ikke beskjeder.

Skal rapporteres

Leilighetene på Tjuvholmen er ikke beheftet med pant, noe som viser at den ikke er belånt i bank. Hvor kjøpesummen på 20,5 millioner kroner kom fra, er det ingen som kan bekrefte.

– Vi solgte leiligheten til en privatperson ved lansering i 2006. Senere er den omsatt i annenhåndsmarkedet. Den transaksjonen kjenner ikke vi, sier Christoffer Utne i Tjuvholmen KS.

Overføringer fra utlandet på mer enn 100.000 kroner skal rapporteres av banker eller finansinstitusjoner som mottar overføringen.

DN har ikke funnet at det meldt om overføringer fra Unius i USA i norske registre. Det er derfor helt uklart hvordan Unius har betalt for leiligheten, hvordan penger eventuelt er overført, og til hvem. Pål Diskerud, som ifølge en rekke kilder disponerer leiligheten, har ikke besvart spørsmål fra DN om dette. Selskapet Unius er imidlertid involvert i Diskerud-familiens amerikanske forretningsvirksomhet.

Dokumenter fra selskapsregisteret i Arizona viser at Unius LLC er medeier i pappa Tore Diskeruds eiendomsimperium i USA. Ifølge selskapspresentasjoner forvalter selskapet Desert Troon eiendommer for mer enn en milliard dollar.

Antydning – og benektelse

Har du tips om denne saken?

Kontakt en av våre journalister,  Gøran Skaalmo (goran.skaalmo@dn.no) eller Knut Gjernes (knut.gjernes@dn.no). Du kan også ta kontakt via vårt sentralbord: 22001000.

Vis mer
I en epost antyder først Tore ­Diskerud at det er hans leilighet.

– Den bolig jeg og min familie benytter de få dagene jeg er i Norge, kan jeg ikke se har noen interesse for Deres lesere, skrev han i en epost til DN i forrige uke.

Denne uken kom en epost fra Desert Troons amerikanske advokat, David Shein, som benektet at både Pål og Tore Diskerud har noe med Unius LLC å gjøre. «Jeg kan bekrefte for dere at hverken Tore Diskerud eller Pål Diskerud har noen direkte eller indirekte eierandel eller styring med Unius. Det har de heller aldri hatt», skriver Shein.

DN har bedt Shein utdype om det er andre familiemedlemmer som eier selskapet, og hvem som er reell eier av leiligheten. Han har ikke besvart disse spørsmålene. Heller ikke Pål Diskerud vil kommentere saken, ifølge hans advokat, John Christian Elden.

Les også: - Har glemt dem som er i nød

 

Finans Finanstilsynet Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.