Fra en 180 kvadratmeter stor leilighet på Tjuvholmen driver lånehaien Pål Diskerud sin kontroversielle utlånsvirksomhet. Leiligheten, og en mindre, tilstøtende leilighet, ble i 2009 kjøpt for over 20 millioner kroner.

På papiret var kjøperen det amerikanskregistrerte selskapet Unius LLC, som ble opprettet i den amerikanske delstaten Delaware i 2008.

– Jeg kan ikke oppgi hvem som eier selskapet eller hvem hvordan man kommer i kontakt. Det er konfidensielt, sier en representant for Unius’ registrerte agent i Delaware.

– Kan du videresende en beskjed?

– Nei. All annen korrespondanse enn det som handler om skatt blir kastet i søpla. Vi viderebringer ikke beskjeder.

Skal rapporteres

Leilighetene på Tjuvholmen er ikke beheftet med pant, noe som viser at den ikke er belånt i bank. Hvor kjøpesummen på 20,5 millioner kroner kom fra, er det ingen som kan bekrefte.

– Vi solgte leiligheten til en privatperson ved lansering i 2006. Senere er den omsatt i annenhåndsmarkedet. Den transaksjonen kjenner ikke vi, sier Christoffer Utne i Tjuvholmen KS.

Overføringer fra utlandet på mer enn 100.000 kroner skal rapporteres av banker eller finansinstitusjoner som mottar overføringen.

I lånehaiens grep
00:00
Publisert:
DN har ikke funnet at det meldt om overføringer fra Unius i USA i norske registre. Det er derfor helt uklart hvordan Unius har betalt for leiligheten, hvordan penger eventuelt er overført, og til hvem. Pål Diskerud, som ifølge en rekke kilder disponerer leiligheten, har ikke besvart spørsmål fra DN om dette. Selskapet Unius er imidlertid involvert i Diskerud-familiens amerikanske forretningsvirksomhet.

Dokumenter fra selskapsregisteret i Arizona viser at Unius LLC er medeier i pappa Tore Diskeruds eiendomsimperium i USA. Ifølge selskapspresentasjoner forvalter selskapet Desert Troon eiendommer for mer enn en milliard dollar.

Antydning – og benektelse

I en epost antyder først Tore ­Diskerud at det er hans leilighet.

– Den bolig jeg og min familie benytter de få dagene jeg er i Norge, kan jeg ikke se har noen interesse for Deres lesere, skrev han i en epost til DN i forrige uke.

Denne uken kom en epost fra Desert Troons amerikanske advokat, David Shein, som benektet at både Pål og Tore Diskerud har noe med Unius LLC å gjøre. «Jeg kan bekrefte for dere at hverken Tore Diskerud eller Pål Diskerud har noen direkte eller indirekte eierandel eller styring med Unius. Det har de heller aldri hatt», skriver Shein.

DN har bedt Shein utdype om det er andre familiemedlemmer som eier selskapet, og hvem som er reell eier av leiligheten. Han har ikke besvart disse spørsmålene. Heller ikke Pål Diskerud vil kommentere saken, ifølge hans advokat, John Christian Elden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Har glemt dem som er i nød

I lånehaiens grep
00:00
Publisert: