Inger Marie Haraldsen ble overtalt til å skjøte over to bolighus og en tomt på Hvaler til gråmarkeds­utlåneren Pål Diskerud i bytte for et lån på 485.500 kroner. Dette skjedde i 2005. I avtalen heter det at Haraldsen skal få kjøpe tilbake eiendommene innen ti år.

– Vi har prøvd å få Diskerud på banen i seks år for å kjøpe husene tilbake uten å lykkes, sier Haraldsen til DN.

«Svarer ikke»

Hennes datter har oppsøkt Diskerud på Tjuvholmen med finansieringsbevis på at hun har pengene klare, men opplever seg oversett og tilsidesatt.

– Han tar ikke telefonen, han svarer ikke på sms. En gang ringte jeg fra en venninnes telefon, slik at han ikke skulle kjenne igjen nummeret. Da sa han bare at «dere er ikke prioritert».

Gråmarkedsutlåner Pål Diskerud. Foto: Fredrik Solstad
Gråmarkedsutlåner Pål Diskerud. Foto: Fredrik Solstad (Foto: Dagens Næringsliv)
Nå har Haraldsen tatt kontakt med advokat, og vil nå stevne Diskerud, med krav om å få utøve tilbakekjøpsopsjonen.

– Vi går til retten fordi det ikke ser ut til å være mulig å få tak i ham på andre måter, sier advokat Ørjan Lunde.

Ikke betalt

Haraldsen-familien holder til på Hvaler, utenfor Fredrikstad. Inger Marie Haraldsens far kjente Diskerud-familien i flere generasjoner.

Da hun havnet i problemer etter husbygging og morens dødsfall, gikk hun til Pål Diskerud for å låne penger. Diskerud skulle ifølge kontrakten gjøre opp Haraldsens gjeld til noen håndverkere og til Avokatfirmaet Danielsen for Haraldsen. Som sikkerhet fikk han skjøte på eiendommene.

DN har vært i kontakt med advokat Per Danielsen.

– Han har ikke gjort opp noe som helst overfor vårt firma, sier advokat Per Danielsen, som har hytte like ved Haraldsens eiendom.

– Jeg visste ikke engang at Diskerud hadde tatt på seg den forpliktelsen, sier han.

Andre kreditorer sier de har fått oppgjør som normalt.

Må gå rettens vei

Advokat Lunde utarbeider nå søksmål på vegne av Haraldsen, med krav om å få kjøpe eiendommene tilbake for 500.000 kroner, slik avtalen gir Haraldsen rett til.

– Det er jo en frist neste år, men her er problemet at Diskerud ikke er å få fatt i, så da må vi gå rettens vei for å få gjennomført kjøpet, sier han til DN.

– Pål Diskerud forholder seg til opsjonsavtalen, og er åpen for å selge til Haraldsen. Dersom de har problemer med å få kontakt med Diskerud, kan de sende brev til meg, sier Pål Diskeruds advokat, John Christian Elden.

00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Ble finansiert fra USA

 

Lånehai under lupen