Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Oljefondet

Mener Oljefondet spiller farlig

Oljefondets verdier i selskaper som driver med kull, olje og gass kan falle dramatisk de neste ti årene, ifølge sjeføkonom Dimitri Zenghelis.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Klimaforskeren ved London School of Economics og sjef­økonom for FN-prosjektet New Climate Economy, Dimitri Zenghelis, mener Oljefondets forvaltere tar stor risiko med nordmenns pensjonsmidler når pengene i så stor grad er avhengig av utviklingen i verdien av fossile energikilder som kull, olje og gass.

– Hvis vi skal ha noen som helst sjanse for å nå togradersmålet, vil en mengde av de eiendelene de norske pensjonene er avhengige av bli mye mindre verd. Og det er ikke så lenge til. Det kan skje i løpet av de neste ti årene, sier Zenghelis.

Dominobrikken

Forrige uke var noen av verdens fremste klimaforskere samlet på Jevnaker i regi av Statkraft. Tema var blant annet næringslivets rolle på veien mot lavutslippssamfunnet.

Zenghelis peker på at «nesten alle» er enige om at noe bør gjøres for å minske verdens utslipp av CO2, men at ingen vil ta belastningen med å tråkke stien.

Klimaforskerne Dimitri Zenghelis (fra venstre) og Hans Joachim Schellnhuber mener Oljefondet kan være en veldig viktig brikke i arbeidet med å redusere verdens utslipp av CO2. Foto: Aleksander Nordahl
– Når Oljefondet fortsetter å investere i denne typen aktiva, tar det en posisjon der det sier at verden ikke kommer til å omstille seg til et lavutslippssamfunn. Hvis det norske pensjonsfondet ikke tror at verden kommer til å klare omstillingen, sender det klare signaler, sier han.

– Og hvis de gjør det motsatte?

– Hvis Norge går inn tidlig, vil det sende signaler som kan velte den første dominobrikken. Fondet er en stor nok spiller til å kunne direkte påvirke prissetting og indirekte sende et signal til andre investorer. Dette er veien verden helt garantert kommer til å gå, spørsmålet er bare hvor fort det vil skje. På et eller annet tidspunkt vil fossile investeringer bli ubrukelige. Det er et veldig farlig veddemål å være med på, sier han.

Heia Norge

Onsdag kom nyheten om at KLP har besluttet å øke sine investeringer med en halv milliard kroner i fornybar energi, og trekke seg ut av selskaper som har en vesentlig del av sine inntekter fra kull. Om kort tid kommer rapporten fra utvalget som er satt ned for å se på konsekvensene av en lignende strategi for Oljefondet.

Hans Joachim Schellnhuber kalles togradersmålets far. Han betegner det norske oljefondprosjektet som interessant.

– Dersom overskuddet fra olje brukes til å bygge en ny verden, bedre verden så vil jeg si heia Norge, men om det reinvesteres i olje og gass, så mener jeg at dere er med på å ødelegge verden, sier Schellnhuber.

 

- Ikke et klimapolitisk virkemiddel

Oslo: – Fondet er ikke et klimapolitisk virkemiddel eller et instrument i klimapolitikken. Dette er det bred politisk enighet om. Det finnes andre langt mer målrettede og treffsikre virkemidler i klimapolitikken, sier statssekretær i Finansdepartementet Paal Bjørnestad til DN.

Statssekretær Paal Bjørnestad fra Finansdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Han viser til at Finansdepartementet har opprettet en ekspertgruppe for å vurdere kull- og petroleumsselskaper i lys av klimaspørsmål, som legger frem rapport i månedsskiftet.

– Vi legger vekt på å følge en ansvarlig investeringspraksis som fremmer god selskaps­styring og tar hensyn til miljø- og samfunnsmessige forhold. Klimaendringer har i lengre tid inngått i både departementets og Norges Banks arbeid med forvaltningen av fondet, sier han og viser til at Norges Bank ifjor solgte seg ut av 27 gruveselskaper, herunder 11 kullselskaper, basert på analyser av klimarisiko og bærekraften til selskapenes forretningsmodeller.

Finans Olje Politikk Energi Klima Statkraft Oljefondet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.