Etter fire dager med voldsom svekkelse av oljeprisen, snudde nedturen mandag. Da børsene stengte mandag hadde prisen på et fat av den amerikanske WTI-oljen steget med over tre dollar, og WTI-oljen ble handlet til 69,23 dollar fatet.

Ifølge Reuters er dette den sterkeste prisoppgangen siden august 2012.

Det veide imidlertid ikke tungt nok til å løfte nøkkelindeksene over i pluss. Ifølge Marketwatch er Nasdaq-nedturen på 1,34 prosent i dag den største på syv uker.

Nervøse investorer

Ifølge amerikanske finansnettsteder var nervøse investorer preget av skuffende makrotall fra Kina og labre rapporter fra Black Friday-handelen sist fredag.

Kinesisk PMI for industrien var 50,3 poeng i november, ned fra 50,8 foregående måned. Det var ventet en indeks på 50,5, ifølge Bloomberg-konsensusestimat.

Samtidig var omsetningen på «Black Friday», dagen som setter i gang julehandelen i USA, ned 11 prosent fra i fjor. Det er andre år på rad at Black Friday-omsetningen faller, melder TDN Finans, og de skuffende salgstallene preget detaljhandelsaksjene også mandag.

Blant annet Apple-aksjen falt kraftig mandag, med en nedtur på over tre prosent.

Som ventet fra innkjøpssjefene

Mandagens viktigste makrotall var de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen). Den falt til 58,7 i november, fra 59,0 måneden før. På forhånd var den ventet å være 58,0.

En indeks over 50 tyder på økt aktivitet. Det er normalt høy korrelasjon mellom ISM-indeksen og industriproduksjonen, så den ferske ISM-indeksen kan være et positivt tegn i så måte.

 

Nøkkelindeksene ved stengetid på Wall Street:

 

Les også: Sier fra seg 60 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.