De amerikanske børsene steg tirsdag, og S&P500 landet sin beste dag siden oktober. Også Dow Jones stengte på god opptur i dag.

I dag var det flere faktorer som la til rette for økt interesse for aksjer.  Flere nøkkeltall skapte grobunn for optimisme om utviklingen i amerikansk økonomi.

Samtidig tror investorene nå at sannsynligheten har økt for at den europeiske sentralbanken kommer til å kjøre en ny runde med tiltak for skape økt vekst i regionen.

- Det er nå enda mer trolig at den europeiske sentralbanken vil gjøre nye støttekjøp i nær fremtid. Spørsmålet er ikke lenger hvis, men når og hva, sier Christian Schulz i Berenberg til CNN Money.

Sentralbanksjef Mario Draghi har sagt at han er villig til å gå enda lengre for å få inflasjonen i eurosonen opp. Det knyttes dermed spenning til kommentarene som kommer etter rentemøtet torsdag, melder TDN Finans.

I en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News sier mer enn halvparten av økonomene at de venter at sentralbanken skal begynne å kjøpe statsobligasjoner hvis den utvider stimuliprogrammet sitt, melder TDN Finans.

Også i Kina spekuleres det i at landets sentralbank vil følge opp forrige måneds rentekutt med redusering av bankenes reservekrav.

Shanghai-børsen steg over tre prosent i dag, løftet av disse spekulasjonene.

Det bygges mer enn ventet

Like etter børsåpning på Wall Street ble det også sluppet oppløftende statistikk fra byggebransjen i USA. I oktober økte byggeinvesteringene i USA med 1,1 prosent sammenlignet med måneden før, og det borger for optimisme om tilstanden i den amerikanske økonomien.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg var det på forhånd ventet en oppgang på 0,6 prosent, melder TDN Finans.

- Økonomien ser ut til å være bra, og ingenting endrer det bildet, sier forvalteren James W. Gaul til Bloomberg.

Også bilsalget var bedre enn ventet. Ifølge CNN Money var bilsalget i november et av de beste på åtte år, og for året som helhet er de sterkeste salgstallene siden 2005 innen rekkevidde. Sist måned økte  General Motors salg av lette kjøretøy med 6,5 prosent, mens det var ventet en vekst på 2,6 prosent. Chryslers nybilsalg steg 20 prosent, mens det var ventet 15,9 prosent.

Ifølge CNN Money er det blant annet de bedrede forholdene i den amerikanske økonomien, lavere arbeidsledighet, rimeligere billån og lavere bensinpriser som fører til at flere nå kjøper bil.

Oljeprisen faller igjen

Etter at oljeprisen steg kraftig mandag, falt den igjen i dag. Prisen på et fat av den amerikanske WTI-oljen var ved stengetid på Wall Street 67,33 dollar, ned 1,67 dollar fatet.

Ifølge Bloomberg legger to av de toneangivende styremedlemmene i den amerikanske sentralbanken, Stanley Fischer og William Dudley, vekt på de positive effektene et oljeprisfall kan ha på den amerikanske økonomien.

- Jeg er ikke bekymret. Den lavere inflasjonen som fallet i oljeprisen vil gi  kommer til å være forbigående, sa Fischer da han talte på en konferanse tirsdag.

I likhet med Dudley, som talte på en annen konferanse, la han vekt på at lavere oljepriser vil føre til økt forbruk, og slik bidra til økt økonomisk vekst i USA.

Nøkkelindeksene ved stengetid på Wall Street: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.