Investor Jens Ulltveit-Moe deltar på Skagen Fondenes Nyttårskonferanse i Oslo onsdag.

Konferansen går av stabelen i en tid med mye uro i markedene. Oljeprisen har falt kraftig og rentene er rekordlave. Uken startet med fall på børser over hele verden.

Ulltveit-Moe tror muligheten for stagnasjon i verdensøkonomien blir ett av de store samtaleemnene på konferansen.

- Hva er ditt fundamentale markedssyn?

- Mitt syn er at det ser riktig dårlig ut. Det ser ut som at markedene står helt stille og jeg kan ikke skjønne at det kan være noe løft i verdipapirene fremover, sier investoren til DN onsdag morgen.

Fordel

Han understreker at fallende oljepris er en fordel verden og global vekst.

- Lave oljepriser er én av de få positive tingene jeg ser, sier Ulltveit-Moe.

- Problemene ligger mer i de politiske beslutningssystemene i verden, som er mye dårligere enn det som trengs for å ta verden ut av stillstanden, sier han.

-  Hvordan sikre seg avkastning i en tid med rekordlave renter?

- Da må man investere der man tror det er potensial. Det er det i de store omveltningene som skjer i samfunnet. For meg er det på energisiden, hvor fossilt er døende næring og fornybart er en næring med potensial. Videre er det på helsesiden med klart økende etterspørsel i verden, svarer Ulltveit Moe.

Gir muligheter

Ulltveit-Moe har selv trukket sitt investeringsselskap, Umoe, ut av olje, investert tungt i bio-, vind- og solenergi.

En slik omstilling gleder Jeffrey D. Sachs - økonomiprofessor fra Columbia University i New York og hovedtaler på årets Skagenkonferanse.

Sachs er omtalt som «verdens viktigste økonom». Han har hevdet at en rekke strukturelle problemer står i veien for bærekraftig vekst i den amerikanske økonomien, inkludert outsourcing, mistilpasninger i arbeidsmarkedet, og infrastruktur som forfaller.

På onsdagens konferanse snakket han om klimautfordringer og behovet for en bærekraftig utvikling.

- 2015 er året verden trenger å gjøre store skift. Vi ligger allerede på ettertid og dette er vår siste sjanse, sier han til DN.

Det er derfor positivt at oljeprosjekter blir mindre lønnsomme og at investorer heller ser muligheter i fornybar energi, mener Sachs.

I et intervju DNs onsdagsutgave peker han på mørke skyer for Norge, men roser forvaltningen av oljerikdommen de siste 40 årene. Oljeprisbunnen tror han snart er nådd, og at oljeprisen skal tilbake til 100 dollar fatet om ett, to eller tre år

- Mitt håp er at prosjektene som nå utsettes på grunn av prisfallet ikke gjenstartes når prisen er tilbake. At vi innen dette har hatt utvikling og fått klimaavtaler på plass, sa den anerkjente økonomiprofessoren til pressen på Skagenkonferansen.

Les mer: – Misunnelige på en norsk krise dnPlus (NB: krever innlogging)

Les også:
Nordsjøolje på vei under 50 dollar
USA i dag: Han knuser alle
FBI følger tiltalt med argusøyne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.