Torsdag la Norges Bank frem sin utlånsundersøkelse for fjerde kvartal 2014. Undersøkelsen gir informasjon om endringer i etterspørsel etter og tilbudet av kreditt, samt endringer i bankenes lånebetingelser for husholdninger.

Utlånsundersøkelsen viser både den faktiske og anslåtte utviklingen i bankenes marginer. Utlånsmarginen kan defineres som bankenes utlånsrente fratrukket pengemarkedsrenten. Det vil si hva bankene tjener på å låne ut penger.

Lavere utlånsmarginer

Ifølge utlånsundersøkelsen melder bankene om lavere utlånsmarginer i fjerde kvartal, men en mindre reduksjon enn tidligere ventet.

I tillegg forventer bankene at utlånsmarginene på lån til husholdningene fortsetter å falle i første kvartal i år. Som med andre ord betyr at det skal bli billigere å låne penger.

Kredittpraksisen overfor husholdningene endret seg lite i fjerde kvartal. Imidlertid rapporterer bankene om lettere kredittpraksis for førstehjemslån.

Det er ikke blitt rapportert om vesentlige endringer i øvrige lånebetingelser.

Siden forrige undersøkelse er det mye som har endret seg. I desember kuttet Norges Bank styringsrenten, og den har dessuten signalisert sannsynlighet for et ytterligere kutt i mars. Dette har ført til at flere banker har fulgt etter sentralbanken og kuttet rentene for sine kunder, og bankene opplever stor konkurranse i markedet. 

Etterspørsel

Husholdningenes samlede låneetterspørsel gikk opp i fjerde kvartal. Etterspørselen etter vanlige boliglån, førstehjemslån og fastrentelån økte, mens etterspørselen etter rammelån var om lag uendret.

Husholdningenes etterspørsel var tidligere ventet å ta seg opp i fjerde kvartal, etter en lavere låneettersørsel i andre kvartal.

Det ventes at etterspørselen fra husholdningene etter lån vil øke videre i første kvartal 2015.

Ifølge seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets gir utlånsundersøkelsen lite presis informasjon om den faktiske utviklingen i det helt korte bildet.

Svakere gjeldsvekst enn boligprisvekst

- Eksempelvis anslo den forrige utlånsundersøkelsen høyere låneetterspørsel fra husholdningene i fjerde kvartal, men de faktiske kredittallene viser at gjeldsveksten for husholdningene gikk ned fra tredje til fjerde kvartal, skriver han i meglerhusets morgenrapport.

Gonsholt Hov peker på at husholdningenes gjeldsvekst så langt har vært svakere enn Norges Bank har sett for seg, til tross for at boligprisene fortsetter å stige raskere enn sentralbanken har lagt til grunn.

- Boligprisene har over lengre tid, og helt systematisk, overrasket Norges Bank på oppsiden. Men foreløpig har altså ikke dette gitt seg utslag i oppsideoverraskelser når det gjelder kredittveksten, skriver seniorøkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om utlånsundersøkelsen:

Nå blir det tøffere for bedriftene å få lån  

Les også på Dn.no:

Hun varlser over 20.000 flere arbeidsledige i Norge

- En kraftig reaksjon som kommer til å gå gjennom økonomien

Gir ny mobilfrist