Opera Software-gründer Jon S. von Tetzchner ble presset ut av sjefsstolen i selskapet han grunnla, og solgte seg ut av selskapet i sinne. Nå skal han lage nettleseren Opera ikke lenger ville ha.

- Vi lager en nerdebrowser. En nettleser for oss og vennene våre, og vi er alle nerder, sier han.

Tetzchners nye nettleser kalt Vivaldi er en klar takk for sist til hans gamle arbeidsgiver.

Opera-ansatte

Selskapet Vivaldi Technologies ble etablert i august 2013, og Tetzchner har så langt puttet 33 millioner kroner i nettleserselskapet i form av egenkapital og lån.

Av de 25 ansatte i selskapet, er «litt mer enn halvparten» tidligere ansatte i Opera Software, ifølge Tetzchner.

- En kjerne av Vivaldi er tidligere Opera-ansatte, sier han.

 

I en pressemelding om den nye nettleseren er det et tydelig spark til selskapet Tetzchner forlot.

- Vi starter opp der Operas gamle nettleser ga seg, sier Tetzchner i meldingen.

Tetzchners medgründer, og tidligere Opera-ansatt Tatsuki Tomita sier følgende:

- Vi håper folk prøver nettleseren og gir oss feedback. Det er slik vi gjorde Opera til en elskverdig rebell, og det er slik vi vil gjøre Vivaldi til noe vidunderlig for vennene våre og alle andre som vil ha mer ut av nettleseren sin.

Frustrert og fortvilet

Jon S. von Tetzchner sier han har jobbet med den nye nettleseren siden sommeren 2013.

- Da jeg sluttet i Opera tenkte jeg lenge at jeg ikke skulle lage noen ny nettleser. Operas nettleser var den jeg lagde selv, og det var greit. Men det var helt til andre halvparten av 2013, forteller Tetzchner.

- Først kastet Opera kjernen til nettleseren. Så kastet de brukergrensesnittet. Opera valgte å lage en helt ny nettleser, og da var det en del fortvilte og frustrerte brukere der ute – inkludert meg. Derfor satte jeg i gang, sier Tetzchner, som har vært meget kritisk til retningen Opera Software tok etter at han forlot selskapet.

- De fleste som lager nettlesere nå, vil lage noe som er enkelt og så å si usynlig for brukerne. Resultatet er at alle nettleserne har de samme funksjonene og ser helt like ut. Vi skal lage en nettleser med mye funksjonalitet, myntet på teknisk avanserte brukere som bruker mye tid på internett, sier han.

Snakker ikke med Opera

- Du bruker Opera-ansatte og henter inspirasjon fra Operas nettlesere. Er det uproblematisk?

- For å si det sånn: Opera har gått videre. Jeg tror ikke det er noe problem.

- Har du avklart dette med Opera?

- Opera vet ikke hva vi driver med. Eller, det kan hende at de gjetter det, men vi snakker ikke med Opera, sier han.

Unaturlig

Da Jon S. von Tetzchner forlot livsverket Opera Software i 2012, satt han på Opera-aksjer for mer enn 400 millioner kroner. Siden solgte han seg stadig ned i selskapet, gjerne medfulgt tydelig kritikk på hvilken vei selskapet gikk. I 2013 solgte han siste rest av aksjene.

- Da jeg satset på Vivaldi, føltes det unaturlig fortsatt å sitte på Opera-aksjene, sier Tetzchner.

Han har brukt gevinsten på Opera-aksjer på blant annet flere internettselskaper, men også eiendom og et lokalt meieri på Island, som lager laktosefrie produkter.

Ønsker lykke til

- Opera ønsker velkommen all konkurranse som skaper innovasjon i nettleserbransjen. Vi ønsker Jon von Tetzchner og hans medarbeidere i Vivaldi lykke til, sier kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i Opera.

Les også:

Melkøya stengt etter gassalarm  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.