På åtte år er Frende Forsikring blitt ett av de store forsikringsselskapene på Vestlandet og har etablert seg andre steder i landet. Opprinnelig sto fire sparebanker uten en allianse og ville ha et eget varemerke i stedet for å selge forsikringer for andre.

Basert på markedet for bilforsikring, som utgjør nesten halvparten av skadeforsikringene i Norge, har Frende passert ni prosent markedsandel i hjemfylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. I Hordaland mener selskapet at det har rundt 15 prosent av markedet og er jevnstore med erkerivalen Tryg. 15 banker fra Sørlandet til Helgeland er i dag på eiersiden i Frende.

– Veksten har gått mye raskere enn vi trodde da selskapet ble startet, sier administrerende direktør Bjørn Thømt i Frende Forsikring.

Han har jobbet en mannsalder i forsikringsbransjen og var arkitekten da Frende ble etablert. I løpet av det neste året har han lovet å gi seg.

Byr til priskamp

Før det vil Thømt ha i gang en kamp om forsikringskundene, og det kan gjøre at flere selskaper følger etter med priskutt.

– Vi setter ned forsikringsprisene med fem prosent. Lønnsomheten i forsikring er veldig god, og det skal ikke være sånn at vi melker kundene hvis det er lave skadeutbetalinger over tid. Vi tjener såpass godt at det er riktig å la noe av overskuddet komme kundene til gode, sier Thømt.

Frende er blitt en svært lønnsom forretning, og ifjor var årsresultatet på over 25 prosent av egenkapitalen.

Tryggere biler

Gjensidige er Norges største forsikringsselskap, og hadde en egenkapitalavkastning på vel 18 prosent ifjor. Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige la onsdag frem et overskudd på over fire milliarder kroner.

– Det er et ekstraordinært bra resultat, sier Baastad.

– Vil det gi billigere forsikringer?

– Over tid må vi forsøke å justere prisene etter hva det koster å gjenopprette biler, ting og bygninger. Vi har sett at skadeinflasjonen for bil er på vei ned, fordi det er tryggere biler og bedre veier. Det betyr at mange kunder vil få billigere forsikring. Her tror jeg Frende og vi tenker ganske likt, sier Baastad.

Tryg Forsikring har mistet markedsandeler de siste årene fordi selskapet har prioritert å få bedre lønnsomhet fra de eksisterende kundene.

– Det har vært et godt år for skadeforsikring, men vi har ingen planer om en generell prisnedgang for øyeblikket, sier Trond Tepstad, pris- og produktsjef i Tryg.

– Vi hadde et lavt kostnadsnivå ifjor som delvis skyldes engangseffekter. Kundene er ikke tjent med at prisene svinger for mye fra år til år. Vi skal være konkurransedyktige og følger med på utviklingen, sier Tepstad.

Bjørn Thømt forsøker å ta kunder fra de tre største aktørene Gjensidige, If og erkerivalen i Bergen, danskeide Tryg Forsikring.

– Jeg tror lavere priser vil gjøre Frende sterkere på Vestlandet og resten av landet. Vi har allerede merket en økt pågang av nye kunder etter prisjusteringer de siste ukene, sier Thømt.

Planen til Frende var å få 400 millioner kroner i innbetalt forsikringspremie årlig innen fem år. Målet ble nådd to år før tiden. Ifjor endte omsetningen på 1,3 milliarder kroner.

Konkurrenten Tryg sa for noen år siden at bankeide forsikringsselskaper ville mislykkes, fordi bankene ikke hadde nok ressurser og kunnskap i skadeforsikring. Thømt vil ikke slå tilbake.

– Jeg har ingenting vondt å si om mine konkurrenter. Men jeg tror de får med seg at vi har lykkes.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Ble for sterk for en mektig kvinne