Fra sent i november i fjor og ut desember falt DNB-aksjen nesten 20 prosent etter at oljeprisen hadde falt ned under 80 dollar fatet og pilen pekte fortsatt bratt nedover. Da hadde oljeprisen vært i et jevnt fall siden sommerens høye nivåer på 115 dollar fatet, men DNB-aksjen fortsatte uanfektet opp helt til smellen kom i slutten av november. Da røk nervene til DNB-aksjonærene som åpenbart helt til da hadde vært trygge på at bankens inntjening og utlånstap ikke ville bli påvirket av det kraftige fallet i oljepris. Med åtte prosent av DNBs utlånsportefølje eksponert mot oljerelatert virksomhet økte frykten for at oljepriskollapsen ville føre til en kraftig økning i bankens utlånstap.

Men 13. januar bunnet oljeprisen på rett under 47 dollar per fat. DNBs aksjonærer fulgte åpenbart meget nøye med på oljeprisens utvikling, fordi dagen etter bunnet også DNB-aksjen på rett under 103 kroner. Siden da har oljeprisen steget 21 prosent til dagens nivå rundt 56 dollar per fat. I samme periode har DNB-aksjen steget 26 prosent til ny «all-time-high» på nesten 130 kroner aksjen.

Bankens egenkapital er nå verdsatt til 211 milliarder kroner. Det er opp over 17 prosent siden inngangen til året, som i kroner utgjør en økning på over 30 milliarder kroner. Bare økningen tilsvarer tre ganger verdien av Aker Solutions.

DNB er også den aksjen som har skapt mest aksjonærverdier målt i kroner i år. Yara er en god nummer to med cirka 27 milliarder kroner skapt.

Før finanskrisen slo ut i 2008 var DNB-aksjen priset til rundt 80 kroner. Siden da har aksjen altså steget over 60 prosent. Hovedårsaken til den kraftige oppgangen i DNB-aksjen (og de fleste andre bankaksjer) er globale finansmyndigheter som etter finanskrisen har pålagt bankene å øke soliditeten og få opp egenkapitalen. Prisen er det i første rekke kundene som har betalt i form av høyere rentemarginer, samt de ansatte som har måttet tåle kraftige kostnadskutt. Vinnerne er aksjonærene.

DNB-sjef Rune Bjerke kalte tidligere dette for et spleiselag, men det måtte han slutte med etter at det ble opplagt at det var bare kunder og ansatte som spleiset. Aksjonærene raket inn.

DNBs aksjekurs fikk også et dytt oppover av tallene for fjerde kvartal 2014 som ble lagt frem i starten av februar. Inntjeningen var bedre enn ventet, utbyttet var høyere enn ventet og utlånstapene var som forventet på rundt 800 millioner kroner i kvartalet.

Banken guidet at utlånstapene i 2015 ville forbli lavere enn normaliserte nivåer på rundt fire milliarder kroner, gitt en oljepris på 65 dollar fatet i år.

Også et positivt signal var DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid som rett etter resultatfremleggelsen kjøpte 5500 DNB-aksjer til kurs 117,9 kroner. Ertzeid eier nå 185.000 aksjer som med dagens kurs gir en samlet verdi på nesten 25 millioner kroner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.