Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler rekordlav rente i flere år. Det får varsellampene til å blinke hos eiendomsinvestoren Olav Thon (91)

– Det er jo uvirkelig, sier han om dagens rentenivå.

Fredag gjestet Thon BI og Eiendomsdagen 2015. Her fortalte 91-åringen at han selv startet å låne maksimalt i forhold til inntekt. I dag er han usikker på om han vil råde andre til å gjøre det samme.

– Den gang betalte jeg cirka ti prosent i renter. Det er lurt, men det kan være farlig. Mitt råd i dag er å sikre seg med langsiktige lånetiltak, sier han og legger til:

– Man må også være helt klar over at masse eiendommer som selges i dag, ikke ville være verd på langt nær den prisen som de betales med hvis renten hadde vært fem eller seks prosent.

Sikrer seg med fastrente

Olav Thon Eiendomsselskap har i en årrekke benyttet rentebytteavtaler til å sikre konsernet en fast rente på gjeldsporteføljen. Dette er avtaler hvor man bytter fra flytende til fast rente. I dag er andelen fastrente på cirka 60 prosent av porteføljen, det vil si cirka ti milliarder kroner.

– Da fastrenten gikk under fire prosent, trodde vi bunnen var nådd, og vi økte derfor andelen noe, sier finansdirektør Arne B. Sperre i Olav Thon Gruppen til DN.

Sperre ønsker ikke å anslå hvor mye selskapet har tapt på å binde renten på en så stor del av låneporteføljen.

– Med en tiårsrente på langt under to prosent, ville det i dag naturligvis vært mye «morsommere» ikke å ha bundet renten på noe av gjelden, men det er svært teoretisk, sier han og fortsetter:

– De siste 15 årene har andelen fast rente variert mellom 40 og 70 prosent. Vi ser på fast rente som en forsikringspremie og snakker ikke om at vi har tapt på det. Beslutningen har vært tatt for å dempe den finansielle risikoen og å sikre konsernet stabil kontantstrøm, sier Sperre.

«Et sykdomstegn»

Thon innrømmer gjerne at han trodde bunnen var nådd. Nå er han bekymret over hvilket forhold folk får til penger.

– De får i alle fall et veldig unormalt forhold til penger, sier han.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at rentene er så lave fordi utsiktene i næringslivet er dårlige. Det er med andre ord et sykdomstegn. For å få folk til å investere, må pengene nesten gjøres gratis. Jeg kan ikke forstå at det kan bli fremtiden i Norge, sier Olav Thon.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.