Oljeselskapet Shell varslet onsdag morgen at det legger inn bud på alle aksjene i det britiske oljeselskapet BG Group, der tidligere Statoil-toppsjef Helge Lund er sjef.

Budet priser selskapet til 47 milliarder pund, tilsvarende 560 milliarder kroner. Budet tilsvarer en premie på 50 prosent sammenlignet med sluttkursen for BG Group tirsdag.

På en telefonkonferanse onsdag ble det bekreftet at Lund vil gå av etter at fusjonsprosessen er endelig avsluttet.

- Helge Lund har jo gjort en god jobb. Han får i alle fall en bra timebetaling for jobben sin, sier oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto til DN.

Analytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto Securities. Foto: Per Thrana
Analytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto Securities. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Nærignsliv)
Lund har bare vært i jobben siden februar, og BG har måttet tåle kritikk for Lunds betydelige lønnspakke. Den opprinnelige planen var at Lund skulle tjene 25 millioner pund det første året, men det ble siden nedjustert til 18 millioner pund.

Vekstselskap

Omdal mener BG Group lenge har vært en attraktiv kandidat for oppkjøp.

- BG har vært et vekstselskap som har vært på radaren til de store i ganske mange år, inkludert Statoils, sier Omdal til DN.

-  Helt tilbake til børsnoteringen har det vært et selskap med en attraktiv portefølje, sier han og viser til at det har en kombinasjon av ledende gassproduksjon, det har bygget opp LNG-kjeder og har i tillegg leteprosjekter i Brasil.

- Som et vekstselskap har det alltid vært priset veldig høyt. Så har BG fått utfordringer med å levere og i tillegg fått olje- og gassprisene i fjeset, sier Omdal.

Kan varsle ny konsolideringsrunde

Budet fra Shell representerer en premie på 50 prosent sammenlignet med BG Groups sluttkurs tirsdag.

- Med gjelden er dette godt over 20 dollar per fat. Sammenligner du med Statoil kommer du da veldig høyt. Det dette viser er at industrielle aktører priser eiendelene betydelig høyere enn aksjemarkedet, sier Omdal.

- Dealen befester at Shell og Exxon som klart nummer en og to i bransjen. Det kan varsle en ny konsolideringsrunde, sier Omdal.

Les også:

Analytiker varsler oppkjøpsrush i olje: - Det første av mange

Shell byr på BG Group  

Lund blir ikke toppsjef i nytt gigantselskap  

Shell i samtaler om oppkjøp av BG Group (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.