Oslo: Et av Oljefondets aller største veddemål er BG Group. Ekstragevinsten kan være på fem milliarder kroner når Shell byr på selskapet.

Oljefondet er blant de største aksjonærene i BG Group, det britiske olje- og gasselskapet som ligger an til å bli kjøpt opp av Shell. Oljefondet hadde ved inngangen til 2015 BG Group-aksjer for 17,3 milliarder kroner.

Basert på BG Groups aksjekurs onsdag etter at budet fra Shell ble kjent er Oljefondets aksjer verd cirka 25 milliarder kroner. Gevinsten er dermed på 7,7 milliarder kroner. Men Oljefondet har langt flere BG Group-aksjer enn det referanseindeksen tilsier. Referanseindeksen er «handlelisten» med aksjer som fastsettes av Finansdeparte­mentet, men som fondet kan avvike noe fra i jakten på ekstragevinst.

Ved inngangen til 2014 var BG Group på tredjeplass over aksjer der Oljefondet hadde størst overvekt sammenlignet med indeks. Overvekten var da 11,6 milliarder kroner, ifølge beregninger risikoekspert Halvor Hoddevik har gjort og som DN tidligere har omtalt.

Hvis overvekten er noenlunde den samme ved inngangen til 2015, vil Oljefondet ha dratt inn fem milliarder kroner i meravkastning, det vil si avkastning utover indeks som er det fondet måles på.

Oljefondets eierandel i BG Group økte fra 4,98 til 5,00 prosent i løpet av 2014. Mens BG Group vil være en av de aller største bidragsyterne til fondets avkastning i første kvartal 2015, var aksjen en av de største taperne for fondet ifjor.

Avkastningen var negativ med cirka fem milliarder kroner, basert på beholdningslistene til fondet. Tapet sammenlignet med indeks var på nesten fire milliarder kroner, ifølge DNs beregninger.

Oljefondet ønsker ikke å kommentere avkastning på enkeltaksjer.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.