Leiv Are Kristiansen (50), som nylig har byttet navn til Are Abrahamsen, våknet opp tirsdag morgen på et hotell i Marbella. Kort tid etter, klokken ni, ble han pågrepet av et solid oppbud spanske politimenn, og plassert i varetekt. Abrahamsen og faren, Jan Ingolf Kristiansen (72), kontrollerte 85 prosent av aksjene i det kontroversielle selskapet Johnsen Oil. Faren ble arrestert i Asker tirsdag.

– Vi bekrefter at spansk politi har lokalisert og pågrepet Are Abrahamsen etter anmodning fra Økokrim. Vi vil nå søke ham utlevert til Norge, sier førstestats­advokat Geir Kavli i Økokrim.

DN beskrev i november 2013 hvordan såkalte boilerroom – falske meglerhus – på Mallorca lokket tyske pensjonister til å kjøpe aksjer i Johnsen Oil til kraftig oppblåste priser. En falsk analyserapport fra Sintef og fiktive avtaler med russiske oljeselskaper var blant dokumentene som ble brukt til å lokke tyske småsparere, stort sett pensjonister, til å kjøpe aksjer i Kristiansen-familiens verdiløse selskap.

Nå, nesten halvannet år senere, er det klart at både norsk og tysk politi har jobbet med å avdekke båndene mellom nordmennene bak Johnsen Oil og de tyskkontrollerte telefonselgerne på Mallorca.

På nøyaktig samme tidspunkt som far og sønn Kristiansen ble arrestert i henholdsvis Asker og Marbella, slo tysk og spansk politi til mot en eiendom på Mallorca hjemme hos den norske finansmannen Ole Petter Lindegaard.

Dialog

– Jeg hørte det, og jeg har gitt beskjed til Økokrim om at jeg står til disposisjon hvis de har noen spørsmål til meg, sier Lindegaard.

Han fortalte åpent til DN i 2013 hvordan han hadde vært bindeleddet mellom de norske Johnsen Oil-eierne og aksjeselgerne på Mallorca i bytte mot en provisjon av aksjesalget.

– Jeg har bare vært bindeledd, og det har jeg fått et honorar for, sa Lindegaard den gang.

Razziaen på Mallorca skjedde imidlertid på anmodning fra tysk politi, og ikke Økokrim.

– Vi er kjent med tysk politis etterforskning, og det har vært en dialog om de to sakene i regi av europol, bekrefter Kavli.

Aksjonene kommer som ledd i en etterforskning som er utløst av DNs avsløringer av Johnsen Oil-saken.

Mens Økokrim etterforsker aksjesalgene fra Jan Ingolf Kristiansen og Abrahamsen i Johnsen Oil, og hvilken informasjon de to har gitt om selskapet til kjøperne, er tysk politi i gang med å rulle opp de fiktive meglerhusene som ble brukt til å selge aksjene.

Såkalte boilerroom, befolket av telefonselgere bevæpnet med falsk informasjon om verdiløse selskaper, er et stort problem i Tyskland. DN infiltrerte et slikt boilerroom i den lille byen Cala Ratjada på Mallorca, hvor flere titall telefonsentre med tysktalende telefonselgere pushet gråmarkedsaksjer til formuende tyske pensjonister. DN sporet bakmennene til Duisburg i Tyskland.

– At det kom samtidig var litt tilfeldig. Økokrim etterforsker personene som står bak Johnsen Oil, mens tysk politi har en pågående etterforskning av hvem som står bak boilerroomene som selger aksjer til Tyskland, sier Kavli.

«På vei hjem»

Men en koordinering av de to sakene før påske førte altså til at nærmere 50 politifolk i Norge, Spania og Tyskland var involvert i fire samtidige raid.

Abrahamsens advokat gjennom mange år, Tor Eggesvik, sier til DN at Abrahamsen – alias Leiv Are Kristiansen – er i Spania, men «på vei hjem, for å si det slik».

– Jeg vil gjerne snakke med ham før jeg sier noe mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.