Sjef for eiendomsmeglerkjeden Privatmegleren, Grethe W. Meier, uttrykte mandag i DN at hun vil jobbe for å øke meglerprovisjonene. Kjeden har ifølge Meier en snittprovisjon på rundt 60.000 kroner per oppdrag, hvorav megler sitter igjen med 35–40 prosent, altså mellom 20.000 og 25.000 kroner som skal dekke lønn og faste kostnader.

Mangeårig megler Nils Nordvik synes i likhet med Meier at provisjonen må opp.

Ukurant arbeidstid

Han viser blant annet til meglernes ansvar overfor kjøper og selger og ukurante arbeidstider som argument for en nivåheving.

– Vi har arbeidstider med visninger fra syv til åtte om kvelden og vi jobber lørdager og søndager. Vi har syv dagers uke og er til tjeneste for kunden 24 timer i døgnet omtrent. At ikke vi skal kunne ta betalt for det, synes jeg er helt uhørt, sier Nordvik.

Han mener timefortjenesten til eiendomsmeglere flest ikke er spesielt høy arbeidsmengden tatt i betraktning.

– Ja, noen har gjort det bra og er flinkere enn andre og da får de naturlig nok råd til en fetere bil, en båt og en hytte, men det er ofte nitid arbeid og man er smart og flink. Det er ingen meglere som blir rike over natten, sier Nordvik.

Kan ta måneder

Ifølge Nordvik varierer provisjonene i Nordvik & Partners avhengig av objektet de skal selge.

– Selger vi en bolig til en-to millioner kroner, er minsteprovisjonen kanskje 40.000-50.000 kroner, som dekker den vanlige meglerjobben. Selger du en til ti millioner, varierer provisjonene vanligvis mellom en og to prosent, sier Nordvik.

Han tar alle typer oppdrag, men har meglet en rekke boliger i luksussegmentet. Nordvik anslår at han i snitt har en provisjon rundt 100.000 kroner per oppdrag.

– Selger du attraktive eneboliger på Oslo Vest, som kanskje går unna etter en visning eller to, så tjener du mer. Men du har jo andre objekter også, som du må ut igjen med flere ganger, sier Nordvik.

I enkelte tilfeller kan budrundene strekke seg over flere måneder.

– Kan hende jeg har brukt ett år og hatt utallige budrunder – da har jeg ikke sett en krone underveis. Da har du ikke brukt 40–50 timer på salget, men kanskje 150 timer, sier Nordvik.

Går på erfaring

Advokat Tom Elliot Johnsen i Sem & Johnsen eiendomsmegling mener diskusjonene om provisjoner er mindre viktig i de høyeste prissegmentene.

– Jo mer kostbare eiendommer, jo mindre viktig er diskusjonen om provisjon. I mitt segment velger nok folk megler av litt andre grunner, sier Johnsen som selger boliger i øvre prissjikt.

Daglig leder Rita Berg Hansen i den lille uavhengige meglerkjeden Home, synes heller ikke dagens meglerprovisjoner er spesielt høye.

– Vi har sett at jobben vår er blitt veldig mye mer omfattende, men provisjonene har ikke økt like mye som arbeidsmengden per sak, sier Hansen.

Home tar rundt 50.000 per salg, som inkluderer provisjon, visninger og tilrettelegging av salget.

Asia i dag: Kina kjøper gull i det skjulte - kan ha store planer

USA i dag: Omstridt forslag: Må vente ti år på mye av lønnen - kan tape alt

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.