De fleste store, ikke-oljerelaterte selskapene, som Yara International, Norsk Hydro og Royal Caribbean Cruises, endte til gjengjeld ned.

DNB nedgraderte torsdag sin anbefaling på den nordiske energisektoren til «underweight» fra nøytral, ettersom de venter at oljeprisen vil gå inn i en periode med konsolidering.

Strategene ser mer nedside i oljeservice enn i lete- og produksjonsselskapene gitt at prisanslagene på mellomlang sikt indikerer at forbruket til leting og produksjon vil være begrenset de neste to årene.

«Vi anbefaler salg på de fleste oljeservice-aksjene, men trekker spesielt frem vår salgsanbefaling for Seadrill, Subsea 7, Prosafe, Aker Solutions og PGS», skriver meglerhuset, som også påpeker at de anbefaler salg av Statoil-aksjen.

Statoil endte opp 1,7 prosent til 151,40 kroner, omsatt for 402 millioner kroner.

Det var torsdag en uke til Seadrill planlegger å legge frem sin rapport for første kvartal 2015. Swedbank ser frem til den relaterte telefonkonferansen med spenning, og vil særlig fokusere på eventuelle kommentarer angående potensielle nye kontrakter, risiko rundt eksisterende kontrakter, manøvrering rundt capex-forpliktelser, endringer i lånebetingelser, og kostnadsreduksjoner.

Meglerhuset er klar på at Seadrills høyspesifikasjonsflåte og solide kundebase plasser selskapet blant de best posisjonerte i bransjen til å ri av stormen. Likevel mener Swedbank at aksjekursen er for høy, og gjentar sin reduseranbefaling med kursmål 80 kroner.

Seadrill-aksjen steg 4,7 prosent til 101,30 kroner, omsatt for 260 millioner kroner.

Fred. Olsen Energy steg torsdag etter å ha falt de foregående fem handledagene.. Aksjen er ned i underkant av ti prosent fra da selskapet la frem sin kvartalsrapport 6. mai. Fondsfinans mener imidlertid aksjen skal falle betydelig videre.

I en oppdatering torsdag, pekte meglerhuset på at FOE har gått fra å skape gode ROCE-tall på gamle rigger til å nå være i fase hvor selskapet har begitt seg ut på flere verdiødeleggende stier.

Helt spesifikt viser Fondsfinans-analytikerne til at selskapet i 2014 og 2015 har brukt 2,2 milliarder dollar, eller 250 kroner pr aksje, på femårsklassing av fem rigger og levering av to nybygg.

Fondsfinans mener flere av de eldre FOE-riggene står i fare for stå uten arbeid, noe som vil ha «enorm negativ påvirkning på aksjeverdien til selskapet».

Samtidig ser meglerhuset også risiko for at nybygget «Bollsta Dolphin», som skal leveres i tredjekvartal, blir reforhandlet til en lavere rate eller kansellert hvis den blir ytterligere forsinket fra verft.

Kombinert, vil disse to potensielle hendelsene kunne viske bort hele aksjeverdien i Fred. Olsen Energy, mener Fondsfinans, som derfor kutter kursmålet sitt på aksjen til 25 fra 30 kroner og gjentar salgsanbefaling.

Fred. Olsen Energy-aksjen steg 1,8 prosent til 65,4 kroner, omsatt for 27 millioner kroner.

Ellers nedjusterte DNB Markets sine langsiktige oljeprisanslag torsdag, med bakgrunn i at meglerhuset venter at Opec-landene vil fortsette å kjempe om markedsandeler samt at den seneste månedsrapporten fra IEA viste mer robust oljeproduksjon utenfor OPEC og USA enn ventet.

I de kommende kvartalene ser DNB Markets en reell Brent-pris på 65 dollar pr fat i gjennomsnitt i andre kvartal, 67 dollar i tredje og 72 dollar i fjerde.

Den reelle snittprisen for 2015 estimeres til 65 dollar og ventes og stige til 75 dollar i 2016, 78 dollar i 2017, 79 i 2018, 80 i 2019 for så å falle noe tilbake til 78 dollar pr fat i 2020.

Den nominelle snittprisen for 2015 estimeres til 65 dollar og ventes og stige til 75 dollar i 2016, 80 dollar i 2017, 82 i 2018, 85 i 2019 og være uendret på 85 dollar pr fat i 2020.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,29 prosent til 652,93 poeng, omsatt for 3,0 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.