Bankenes kostnader med å gjøre opp for seg etter den globale finanskrisen i 2008 fortsetter å vokse, viser en sammenstilling CPP Research Foundation gjort.

Forskningsstiftelsen bruker hvert år informasjon fra myndighetene og bankene til å finne ut hvor mye bankene bruker både i og utenfor rettsystemet. Sammenstillingen blir gjort over fem års rullerende perioder.

Bøter, forlik og avsetninger

Siden 2010 har 16 av verdens største banker brukt 205 milliarder pund på bøter, forlik og avsetninger (se tabell nederst i saken), skriver Financial Times mandag.

Dette tilsvarer i underkant av 2500 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

Bare i løpet av fjoråret økte kostnadene med én femtedel, ifølge sammenstillingen. Mange saker er fremdeles under etterforskning, noe som kan medføre ytterligere kostnader fremover.

- Dersom du spør bankene om de ønsker å gjøre noe med sin omdømmerisiko, så er de nødt til å si ja. Men når de faktiske kostnadene øker, år for år, så frembringer det spørsmålet om oppførselen har endret seg til det bedre, sier forskningsdirektør Chris Steares i CPP til FT.

Krisens oppgjør

I årene etter finanskrisen har bankene blant annet brukt store summer på å gjøre opp for produktene som i stor grad fikk skylden for at krisen ble utløst: Verdipapirisering og vidersalg av amerikanske boliglån gitt til boligkjøpere uten vanlig kredittverdighet - såkalt subprime.

Flere banker har også vært involvert i manipuleringen av interbankrenten Libor, en rente som danner grunnlaget for prisingen av svært mange lån verden over.

De høye kostnadene settes også i sammenheng med strengere regulering av finansbransjen i årene etter krisen.

Ifølge bankanalytiker Greg Hertrich har for eksmpel opprettelsen av det amerikanske finanstilsynet for forbrukersaker tilbake i 2010 fått mange banker til å vurdere risikoen for nye rettstvister.

Oppførsel som i dag oppfattes som skadelig ble kanskje ikke oppfattet som det for fem år siden, sier Hertrich.

 

Alle tall i britiske pund. Kilde: Financial Times/CPP Research Foundation

Les også:

Deutsche Bank får ny toppsjef

Storbanker bak manipulasjon

Milliardbøter til fem banker for rente- og valutatriksing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.