Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
- HAR BRUTT GOD FORRETNINGSSKIKK. Jon A. Lange i Forbrukeradvokaten mener rådgivningen kunden fikk fra Warren Securities i 2011 var uforsvarlig. Foto: Johnny Syversen.
- HAR BRUTT GOD FORRETNINGSSKIKK. Jon A. Lange i Forbrukeradvokaten mener rådgivningen kunden fikk fra Warren Securities i 2011 var uforsvarlig. Foto: Johnny Syversen. les mer

Investeringer

Fikk milliontap på «konservativ og forsiktig» investering: Mener rådgiver beriket seg på kundens bekostning

Mannen i 50-årene var uten jobb og ville plassere millionbeløp på en forsiktig måte. Ett år senere hadde investeringen halvert seg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En mann i 50-årene saksøker den tidligere rådgivningsvirksomheten Warren Securities for uaktsomhet og krever erstatning for milliontap på det som skulle være en trygg plassering. Selskapet avviser anklagene.

- I stedet for å sette sammen en portefølje som ivaretok kundens behov og ønsker, har foretaket beriket seg selv på kundens bekostning. Kunden ble påført en betydelig risiko i strid med forutsetningen og avtalen mellom partene, sier advokat Jon A. Lange i Forbrukeradvokaten, som representerer mannen til DN.

- Melkeku

Kunden ble i 2011 anbefalt å plassere over 1,4 millioner kroner i Nordisk Finans Invest, i dag Nordic Financials. Dette skulle inngå i den sikre delen av en portefølje på i alt 3,5 millioner kroner, og som Warrens rådgiver opplyste at var like sikkert som obligasjoner.

Investeringen var imidlertid forbundet med meget høy risko og et meget høy kostnadsnivå, påpeker Lange, som viser til en vurdering gjort av professor Petter Bjerksund ved Norges Handelshøyskole (NHH).

- Kundens kostnad tilfalt i sin helhet Warrenkonsernet. Det ser ut til at Nordic Financials har fungert som en "melkeku" for konsernet, sier Lange.

Uten jobb

Mannen i 50-årene var uten jobb på tidspunktet for investeringen og opplyste rådgiveren om at det var usikkert om han ville komme tilbake til arbeidslivet. Han var derfor avhengig av en forsiktig forvaltning av midlene til eget livsopphold, og presiserte at midlene måtte plasseres på en konservativ og forsiktig måte, ifølge Lange.

- Dersom kunden hadde fått forståelig og korrekt informasjon om risikoen, kostnadene og likviditeten i investeringen, ville han ikke foretatt investeringen, sier advokaten.

Tapet fra plasseringen i Nordic Financials anslås til i overkant av én million kroner.

Rådgiver bekrefter

Kundens tidligere rådgiver i Warren Securities, skal angivelig ha bekreftet saksøkers versjon av saken, og vil bli innkalt som vitne.

Det skal også finnes lydopptak som bekrefter forholdet, opplyser advokaten.

- FSO, tidligere Warren Securities, har avvist alt ansvar og det ligger an til at det blir en rettssak, sier Lange.

- Ubegrunnet

Advokat Christian Stang Våland i advokatfirmaet Kvale & Co, som representerer FSO, avviser også anklagene.

- Søksmålet er ubegrunnet, og det har vi gitt uttrykk for. Vi har ikke noe mer å si om den saken, sier Våland til DN.

Finanstilsynet konkluderte etter et stedlig tilsyn i 2011 at Warren Securities hadde brutt sentrale bestemmelser om god forretningsskikk. Blant annet ble det pekt på manglende vurdering av forventet avkastning utover risikofri rente i egnethetsvurderingene, uriktige opplysninger om kostnadene og manglende dokumentasjon for sannsynligheten for tap.

Warren Securities ble nedlagt høsten 2013, og heter i dag FSO As. Selskapet er heleid av Warren AS.

Les også:
Sylvia Brustad slutter i Aker  

Her har prisen på leiligheter steget med 24 prosent på ett år

Luksusbåtsalget stuper i Rogaland: -  Har vært ganske bortskjemte med høye lønninger  

Se DNtv: Slik får du mer makt

 

Finans Jus Warren AS Investeringer
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.