Samtlige av de 15 økonomene TDN Finans har snakket med tror Norges Bank vil kutte styringsrenten til 1,00 prosent på møtet onsdag, og de fleste venter at Norges Bank legger frem en rentebane med en viss sannsynlighet for et nytt rentekutt i løpet av høsten.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag klokken 10:00, samtidig med Pengepolitisk rapport. Sentralbanken holder pressekonferanse 10:30.

I mai valgte sentralbanken å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent etter at de kuttet renten med 25 basispunkter i desember. Sentralbanken viste til at veksten i norsk økonomi så ut til å være om lag som lagt til grunn i forrige Pengepolitisk rapport. I mars-rapporten la sentralbanken inn en sannsynlighet på 100 prosent for at det kommer et rentekutt før sommeren.

Bundet til masten

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB mener sentralbanksjef Øystein Olsens kommentarer etter forrige rentemøte har gjort at de har bundet seg til masten med rentekutt.

DNB Markets tror rentebanen blir nedjustert fra forrige Pengepolitisk rapport.

-Vi tror at pris- og kostnadsbildet vil bidra til å trekke rentebanen ned, og da tenker vi særlig på at lønnsveksten har vært svakere enn ventet, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til TDN Finans.

En annen faktor som trekker rentebanen ned mener Haugland er økte påslag i pengemarkedet. Samtidig venter DNB at Norges Bank vil nedjustere sine anslag på kapasitetsutnyttelsen i lys av at Regionalt nettverk antyder at veksten blir svakere enn sentralbanken har lagt til grunn. I motsatt retning vil kronekursen trekke rentebanen opp.

Oljeinvesteringer

Statistisk sentralbyrås oljeinvesteringstelling for 2016 var overraskende sterk, men byrået og økonomene presiserer at anslagene for leteinvesteringene i 2016 er usikre. Noen av økonomene mener tellingen bidrar til å trekke rentebanen noe opp, sammenlignet med inntrykket før tellingen.

-Sannsynligheten er ikke lenger 100 prosent for rentekutt neste uke, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets etter at oljeinvesteringstellingen ble publisert.

Jullum tror ikke lenger rentebanen Norges Bank legger frem vil inneholde en sannsynlighet for flere rentekutt, og at de nå vil si at «dette er rentebunnen». Jullum får støtte fra Nordea Markets:

-Før oljeinvesteringstellingen hadde vi lagt inn sannsynlighet for rentekutt utover det vi får på torsdag, men vi synes tellingen var såpass sterk at det argumenterer for at Norges Banks oppjusterer sine prognoser, og noe sterkere vekstutsikter. Behovet for ytterligere kutt forsvinner, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til TDN Finans.

Oljeinvesteringstallene mener sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets at støtter hans syn på at det ikke kommer flere enn ett rentekutt i år.

Seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets venter at Norges Bank at vil legge inn en sannsynlighet for et nytt rentekutt på rundt 25 prosent i løpet av høsten.

-Bildet av norsk økonomi er litt todelt nå. Investeringsbildet for norsk sokkel i år er ikke betydelig endret, men Regional nettverk viser at det slår hardere inn i norsk økonomi enn Norges Bank har lagt til grunn, sier Hov og legger til at Norges Bank må ta det innover seg.

Hov tror Norges Bank vil ha en litt mer optimistisk beskrivelse av norsk økonomi fremover, siden investeringstellingen indikerer at investeringene flater ut tidligere enn ventet.

-I sum tilsier det at de leverer rentekuttet som er annonsert neste uke. Det skal mye til før de kan stå i mot det, sier Hov.

Usikkerheten rundt anslagene på leteinvesteringene gjør at sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank tror at Norges Bank vil justere lite på sine anslag som følge av de nye tallene.

-Det er for tidlig for Norges Bank å endre hovedbildet basert på så usikre tall. Det kan de fint vente med til september å gjøre, sier Børsum til TDN Finans.

Små reaksjoner

Haugland i DNB Markets tror ikke det vil bli så store reaksjoner i markedet dersom Norges Bank gjør som de venter, men tror det kan gå i retning av en svakere krone.

-De fleste i markedet tror at kuttet kommer, men man tar høyde for at det er en viss sannsynlig for at det ikke kommer, gitt slik sentralbanken har agert det seneste året og overrasket markedet, sier Haugland.

Dersom Nordea Markets' prognose blir utfallet av rentemøtet tror ikke Bernhardsen det blir de største reaksjonene i rentemarkedet, men at kronen kan bli litt sterkere.

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebank 1 Møre tror Norges Bank vil legge inn en viss sannsynlighet i rentebanen for et nytt rentekutt. Han tror den dominerende problemstillingen vil være utsiktene til veksten i norsk økonomi og ledigheten som kommer i kjølvannet av produksjonsnedgangen i oljerelaterte næringer.

Makroanalytiker Kim Blindbæk i Sydbank tror Norges Bank vil signalisere enda et rentekutt 2015, fordi en flat rentebane vil styrke kronen. Imidlertid tror han at de nøyer seg med å kun sette ned renten en gang i år.

Les også:
- Endrer bildet og utsiktene for norsk økonomi ganske dramatisk
Medisin mot kø
- Det er alle milliardene som skal inn der som gjør at dette ikke blir helt svarte natten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.