Odfjell Drilling spratt opp nærmere 15 prosent på en svak Oslo Børs mandag.

Nedgangen på børsene kommer etter at forhandlingene mellom Hellas og dets kreditorer ble avsluttet uten resultat søndag. Søndagens forhandlinger varte kun i 45 minutter. Samtidig stiger rentene i en rekke euroland. Blant annet er renten på tiårige statsobligasjoner i Spania, Italia og Portugal opp over ti basispunkter mandag ettermiddag, skriver TDN Finans.

Hellas av liten betydning

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets mener den generelle renteoppgangen den seneste tiden er en viktigere grunn til nedgangen man ser i børsmarkedene enn Hellas-usikkerheten.

- Jeg vil si at renteøkningen er adskillig viktigere. Hellas er jo bare rundt to prosent av eurosonens økonomi, så uansett hva som skjer, vil det ikke påvirke eurosonen eller verdensøkonomien i særlig stor grad. Samtidig er det klart at Hellas-situasjonen gjør at markedene er mer avventende enn de ellers ville vært, sier Tunaal til TDN Finans.

Korreksjon?

Han mener et annet, noe undervurdert aspekt er at det er lenge siden det har vært en korreksjon i børsmarkedene.

- Det ville ikke vært så unaturlig å tro at tiden er inne for det nå snart. Et fall på fem til ti prosent er en relativt vanlig foreteelse i aksjemarkedet og vi har ikke hatt en slik korreksjon siden i fjor høst, sier Tunaal.

Odfjell Drilling gikk fullstendig imot markedet mandag etter at det Bergen-baserte riggselskapet annonserte at det er tildelt en treårig riggkontrakt av Statoil for boringen av produksjonsbrønnen på Johan Sverdrup-feltet, samt en fireårig boretjeneste kontrakt.

Avtalene har en samlet verdi på 4,4 milliarder kroner. I tillegg har Statoil seks opsjoner på seks måneder hver, med samlet verdi på inntil 3,7 milliarder kroner.

Nær halvert dagrate

Riggkontrakten er for enheten "Deepsea Atlantic", som i dag er på kontrakt for Statoil til en dagrate på 566.000 dollar, som utløper i september. Dagens kontrakt innebærer en nær halvering, med en dagrate i overkant av 300.000 dollar.

Upstream skrev fredag at Odfjell Drilling og John Fredriksen-kontrollerte North Atlantic Drilling, et datterselskap av Seadrill, var de to gjenværende tilbyderne om kontrakten.

Odfjell Drilling steg 14,8 prosent til 7,74 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,44 prosent til 627,37 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for drøyt tre milliarder kroner.

Les også:
Milliardkontrakt på Johan Sverdrup for Odfjell Drilling
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.