Odfjell Drilling-aksjen stiger hele 20 prosent i dag etter at selskapet ble tildelt den svært viktige Statoil-kontrakten på Johan Sverdrup-feltet. Det anslås en dagrate på rett i overkant av 300.000 dollar per dag, som ifølge Upstream er nesten en halvering fra raten riggen Deepsea Atlantic i dag har på 566.000 dollar, også med Statoil. Dette er en utmerket illustrasjon av hvordan riggmarkedet har kollapset det siste året. 13-14 rigger slåss om en av de tre lange kontraktene som er ventet tildelt for de neste par årene. Seadrill er en av selskapene som har kjempet for denne kontrakten, men aksjen faller bare knapt en prosent nå på formiddagen.

Etter en tøff anbudskonkurranse sto det ifølge Upstream mellom Deepsea Atlantiic og West Venture, en rigg eid av Seadrills datterselskap North Atlantic Drilling. West Venture er i dag på en kontrakt med Statoil til 404.000 dollar per dag. Riggen går av kontrakt i juli.

Deepsea Atlantic er en sjettegenerasjon halvt nedsenkbar rigg bygget for å operere i arktiske strøk. Hadde ikke selskapet vunnet denne kontrakten hadde opplagsbøyene vært et meget aktuelt alternativ.  

Odfjell Drilling-aksjen er nå opp over 20 prosent så langt i juni, så dette gir god avkastning for Paretos modellportefølje. Aksjen har vært den eneste riggaksjen Pareto har hatt kjøpsanbefaling på, så dette er en ren innertier for meglerhuset.

«Aksjekursen på Odfjell Drilling er ned 60 prosent så langt i år, mens sektoren er opp 20 prosent. Vi mener en potensiell egenkapitalemisjon er priset inn, og at stålverdiene er for billige til å bli ignorert. Et bud på selskapet bør ikke utelukkes», skrev Pareto i mai da aksjen ble oppgradert fra hold til kjøp med kursmål 15 kroner. Nå handler aksjen til rett over åtte kroner.

«Odfjell Drilling har betydelig ledig kapasitet i et svakt riggmarked. Alle rigger, unntatt nybygget Aberdeen og Deepsea Bergen, er snart ledige,» skrev Pareto.

Odfjell Drilling har dermed hatt et sterkt incitament for å vinne Statoil-kontrakten som ble tildelt i dag. Seadrill har til sammenligning en betydelig bedre ordrebok, men også dette selskapet har ledige rigger som trenger beskjeftigelse.

Mens Odfjell Drilling vurderes som et oppkjøpsmål, er Seadrill en opplagt kjøper. Men siden vi ikke har sett noe til et bud ennå, mener Seadrill åpenbart at bunnen ikke er nådd for Odfjell Drilling- aksjen. Uansett, se ikke bort fra at det er corporatefolk i Pareto (og andre meglerhus) som nå regner på et slikt oppkjøp og forer Seadrill-ledelsen med innspill på hvordan transaksjonen bør struktureres.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.