Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

GNRD-president Loai Deebs forbruk de siste par årene har vokst voldsomt. Han har blant annet kjøpt to eiendommer i Sola kommune til en samlet verdi av 12,3 millioner kroner. Begge boligene ble betalt kontant. Foto: Marie von Krogh
GNRD-president Loai Deebs forbruk de siste par årene har vokst voldsomt. Han har blant annet kjøpt to eiendommer i Sola kommune til en samlet verdi av 12,3 millioner kroner. Begge boligene ble betalt kontant. Foto: Marie von Krogh les mer

Kriminalitet

Privat forbruk på «Wall Street-nivå»

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den hvitvaskingssiktede Loai Deeb granskes av politi og skattemyndigheter for å ha overført store millionbeløp til seg selv.

Dette er saken

Den norske menneskerettsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD) og dens president, norskpalestineren Loai Deeb, er siktet for hvitvasking og heleri.

Økokrim undersøker penge­- strømmer som så langt er på over 100 millioner kroner. Brorparten av pengene har kommet til Norge i løpet av få måneder siden høsten 2014. GNRD har aldri sendt inn regnskaper.

GNRD har 123 ansatte og kontorer i Brussel, Genève, London, Wien, Amman, Dubai og flere steder. Hovedkontoret ligger i Stavanger. GNRD har også konsultativ status i FN og Europakommisjonen, samt fem millioner følgere tilsammen på Facebook og Twitter.

DN skrev lørdag om tre selskaper i Emiratene som sender penger til GNRD. Det ene er Deeb Consulting, som skal være eid av Loai Deeb. De to andre er Advance Security Technology og Lana Interior, som har samme postboks­adresse og ingen opplysninger om virksomhet.

Vis mer
Stavanger-baserte Global Network for Rights and Development (GNRD) og presidenten etterforskes for å ha hvitvasket betydelige beløp. Tre selskaper i Emiratene er sentrale i etterforskningen, men det er foreløpig ukjent hvem som står bak selskapene som sender penger fra disse selskapene til Stavanger, der GNRD og Loai Deeb holder til.

Det viser seg nå at store pengebeløp kan ha gått til privat forbruk for Deeb, som de siste månedene har etablert flere kommersielle selskaper i Norge. Ett av dem er Modas Investment as, som investerer i næringseiendom, og der Deeb er styreleder og eier 100 prosent av aksjene. I styret og ledelse forøvrig sitter noen av hans nærmeste medarbeidere fra GNRD. Selskapet har ingen offisielt innsendte regnskaper å vise til, men etter det DN erfarer er selskapet ett av dem som blir etterforsket i den store hvitvaskingssaken som nå er satt i gang.

– Både Deebs privatøkonomi og GNRDs økonomiske disposisjoner er sentrale deler av etterforskningen, sier statsadvokat Håvard Kampen hos Økokrim.

LES OGSÅ: Dette er «bookingtrikset» flyselskapene ikke vil at du skal vite om

Boliger til 12 millioner

Deebs forbruk de siste par årene har vokst voldsomt. En beskrivelse er at det ligger på et høyt «Wall Street-nivå».

Ifølge Stavanger Aftenblad kjøpte Deeb i august og desember ifjor to eiendommer i Sola kommune til en samlet verdi av 12,3 millioner kroner. Begge boligene ble betalt kontant uten pantelån. Boligkjøpene kommer i tillegg til investeringer i næringseiendom.

Det enorme forbruket er noe nytt. Ifølge ligningstallene hadde Deeb frem til 2012 stort sett små årsinntekter, som sjelden oversteg 200.000 kroner. I alle år var også formuen null. Deeb hadde blant annet jobbet som vekter på flyplassen, samt at han skal ha jobbet som bud og hjelpearbeider på et asylmottak.

I 2013 tjente han så plutselig 4,7 millioner kroner, ifølge ligningsprotokollene. Disse pengene er etter det DN får opplyst utbetalt fra utlandet, og transaksjonene etterforskes for å være en del av de antatte hvitvaskingsoperasjonene.

Etter det DN kjenner til, har skattemyndighetene i lengre tid gransket pengestrømmene rundt GNRD og Deeb.

– Vi har ingen kommentarer til dette, sier skattekrimsjef Torkel Fure i Skatt vest.

Deeb oppholder seg for tiden i Emiratene. Han skulle etter planen returnere til Norge onsdag, men det er nå usikkert.

– Jeg har så langt ingen kommentar til saken, sier Deebs advokat, Kjell Brygfjeld.

Ubrukte donasjoner

GNRD har aldri sendt inn regnskaper til Brønnøysund, men regnskapene for 2013 fra det lokale regnskapskontoret i Stavanger viser samlede lønnskostnader for 2013 på bare 140.000 kroner, mens mer enn ni millioner av de hemmelige donasjonene på 16,8 millioner sto ubrukt. Tallene fra 2014 vil Deeb og GNRD ikke gi ut, men de er betydelig større – trolig på mer enn 100 millioner kroner.

Kilder i GNRD sier til DN at vanlig lønn for nyansatte har ligget på 40.000 kroner i måneden, som er høyt for ung arbeidskraft i denne sektoren. Folkene i den lille ledergruppen rundt Deeb har tjent mer, og flere av dem har i tillegg fått sentrale roller i de mange selskapene og organisasjonene Deeb har etablert i sitt konglomerat. En av dem har i samtaler med DN opplyst at han tjener 60.000 i måneden i GNRD.

Intern uro

Politiaksjonen mot GNRD har skapt uro innad i organisasjonen. Ansatte ved organisasjonens mange kontorer i utlandet har lagt ut meldinger på sosiale medier om at de er glad i GNRD, og noen hevder at politiaksjonen bygger på konspirasjoner og faktafeil.

Andre ansatte frykter at de mister jobben og blir sendt ut av Norge, men har i samtaler oppgitt at de ikke tør å stille spørsmål rundt hvitvasking og kriminelle handlinger i frykt for represalier.

 

Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider

 

Føler seg lurt av GNRD

Oslo: Universitetet i Tromsø sier opp sin avtale med den hvitvaskingssiktede organisasjonen.

Global Network for Rights and Development (GNRD) innledet for noen måneder siden samarbeid med norske universiteter og forskningsmiljøer. Etter helgens avsløringer om at GNRD og presidenten er siktet for hvitvasking av penger har Universitetet i Tromsø tatt affære.

– Avtalen er nå sagt opp, sier rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø.
– Vi har hatt en avtale med GNRD som ble skrevet under 15. mars 2015. Avtalen er nå sagt opp, sier rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø.

– Alle som lager avtaler med en organisasjon som fremstår med gode hensikter og blir mistenkt for det motsatte, føler seg lurt. Vi anbefaler ingen å inngå avtaler med GNRD slik situasjonen er nå, sier hun.

Universitetet opplyser at avtalen med GNRD aldri rakk og tre i kraft.

Også Universitetet i Oslo reagerer på opplysningene som er fremkommet om Deeb og GNRD. Deeb har i internasjonale fora presentert seg som professor i internasjonal rett ved Universitetet i Oslo.

– Loai Deeb har aldri vært registrert som student eller vært ansatt ved Universitetet i Oslo, sier Marianne Knarud, senior kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Oslo.

– Så han er ikke professor i internasjonal rett ved universitetet?

– Nei.

– Hva synes Universitetet i Oslo om at nettopp Loai Deeb har brukt universitetets navn i markedsføringen av seg selv internasjonalt?

– Det synes vi er veldig beklagelig.

Det ble nylig kjent at Universitetet i Stavanger også sa opp avtalen på grunn av organisasjonens hemmelige finansiering og uklare profil.

REDAKSJONENS ANBEFALTE SAKER - krever innlogging

Dette angrer Bjørn Kjos på etter sine to vanskeligste år med Norwegian

Når maktpersoner fredes (Å kritisere Drevland i Bergen er omtrent som å være upatriotisk i USA. Djevelsk.)

Den massive Statoil-nedskjæringen: Kjenner selv ingen kuttofre

Visste du at du kan lese dagens papirutgave av DN her?

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Finans Global Network for Rights and Development Økokrim Hvitvasking Loai Deeb Kriminalitet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer