At Økokrim siktet GNRD for hvitvasking og heleri av penger, var ingen tilfeldighet, ifølge en engelsk pressemelding organisasjonen har sendt ut. Hele politiaksjonen, der president Loai Deeb ble arrestert, peker tydelig mot en kampanje orkestrert av en stat som er kjent for sine vedvarende grove brudd på menneskerettighetene, skriver GNRD. Politiaksjonen blir beskrevet som «grunnløs og urettferdig», og skal ifølge GNRD være styrt av en stat i Midtøsten.

– Jeg oppfatter at det er synspunkter i organisasjonen som medfører at dette er en organisert kampanje fra krefter i Midtøsten, sier Loai Deebs advokat, Kjell Brygfjeld.

– Nærmere bestemt Qatar?

– Blant kreftene som er nevnt er Qatar, ja.

GNRD går også langt i å hevde at mediene er styrt av de samme kreftene.

Deeb og Qatar

I en større reportasje i DN på lørdag gikk GNRDs president, Loai Deeb, langt i å karakterisere Qatar som en røverstat. Han sa til DN at Qatar ikke har respekt for menneskerettigheter og tror de kan kjøpe hva som helst her i verden. Blant annet fortalte han at regjeringen i Qatar tilbød Deeb 40 millioner dollar for å kjøpe GNRD, men at Deeb takket nei.

At Qatar skal trekke i trådene i norsk politi, er ukjent for Økokrim.

– Disse påstandene faller så mye på sin egen urimelighet at det ikke er nødvendig å kommentere dem, sier statsadvokat Håvard Kampen hos Økokrim.

Glorifiserte Emiratene

GNRD har på bakgrunn av politiaksjonen varslet søksmål mot norske myndigheter. Kravene kan komme opp i seks milliarder kroner. I tillegg skal utenlandske venner og partnere av GNRD stå klare med ytterligere søksmål på opp mot 16 milliarder kroner, ifølge GNRD.

I DNs reportasje om GNRD og president Loai Deeb forrige lørdag, kom det frem at organisasjonen har flere tilknytninger til Forente arabiske emirater, eller Emiratene. Pengene til driften kommer fra selskaper med ukjente bakmenn i Emiratene. I tillegg har GNRD laget rapporter som tegner et uvanlig pent bilde av landet. GNRD har blant annet publisert menneskerettighetsindekser som plasserer Emiratene på henholdsvis 12. og 14. plass – langt foran land som Tyskland, Frankrike, Sveits og USA.

– Metodologien her er så absurd at jeg ikke trenger å kommentere den ytterligere, sier Nicholas McGeehan, forsker og Midtøsten-ekspert ved Human Rights Watch i London.

FN, Human Rights Watch og andre anerkjente organisasjoner mener at Emiratene er blant de verre i verden på menneskerettigheter.

I DNs reportasje kom det også frem at Emiratene og Qatar er involvert i en innbyrdes propagandakrig som strekker seg over hele verden. Emiratene og Qatar skal ifølge opplysninger fra blant annet det amerikanske justisdepartementet og Sunlight Foundation, en uavhengig organisasjon som overvåker pengetransaksjoner i internasjonal politikk, være blant landene i verden som bruker mest penger på pr og propaganda i USA. Men er GNRD involvert?

– Det er ikke meg bekjent at GNRD har noen politisk tilknytning til Emiratene, sier Brygfjeld, Deebs forsvarer.

– Men du er kjent med økonomiske forbindelser mellom GNRD og Emiratene?

– Jeg er klar over at Loai Deeb driver virksomhet der, ja.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen