Et halvt år etter at tidligere Skagen-direktør Harald Espedal (43) sluttet i Skagenfondene, har han trukket ut 60 millioner kroner fordi han har lyst å investere pengene på egen hånd.

Om det gir like gode resultater for familieselskapet Espedal & Co i årene som kommer, gjenstår å se. Ifjor tjente Espedal i overkant av 100 millioner kroner på sitt heleide familieselskap, som hadde 200 millioner i Skagen-fond og 100 millioner i andre aksjer i 2014.

To millioner kroner i renteinntekter, 66 millioner kroner i utbytte og 41 millioner kroner i urealisert gevinst fra aksjefond er fasit for fjoråret.

– Det var et godt år, og det var et godt år for selskapets investeringer i verdipapirer. De store investeringene var fordelt i Skagen Vekst, Skagen Global, Skagen Kontiki og eiendomsfondet Skagen M2. Jeg hadde også penger i obligasjonsfondene Skagen Avkastning og Skagen Tellus, der Skagen Tellus gikk veldig bra, sier Espedal.

Han eier fremdeles nærmere to prosent av aksjene i Skagen AS, som er forvaltningsselskapet. Espedal har ingen definert tidshorisont.

– Vi er grunnleggende langsiktige i alt vi gjør, sier han.

Investerer selv

Espedal trapper nå opp egen investeringsvirksomhet i Espedal & Co, som hadde en egenkapital på 337 millioner kroner i 2014 og egenkapitalandel på 98 prosent.

– Jeg investerte ikke i enkeltaksjer som kunne være aktuelle for Skagen i 2014, men jeg har kjøpt meg opp endel i enkeltpapirer på Oslo Børs. Jeg kjøper gradvis i oljeservice, litt i it, egenkapitalbeviser i sparebanker og et spekter av selskaper på Børsen, sier han.

– Oljeservice?

– Jeg tar de lange brillene på og kjøper på lave verdier. Om aksjene stiger i 2016 eller 2017 gjenstår å se, men når man kan få det så rimelig, er det verdt å vente på det. Jeg har også investert endel i et utvalg gassrederier. Der er det gode tider og gode utbytter, sier Espedal.

Investeringer i Oslo Børs VPS og i egenkapitalbevis i sparebanker bidro også til det gode 2014-resultatet.

I tillegg til Skagen, har han også ti millioner i fondet Holmen, som investerer i nordiske aksjer.

Jobber med kona

Fordelingen i familieselskapet er grei; Espedal har ansvar for verdipapirene, kona Anne tar seg av eiendomsporteføljen.

– Vi er egenfinansiert virksomhet, og er i posisjon til å investere i det vi synes er interessant. Jeg har sett at det kommer frem endel eiendommer på markedet nå, og heldigvis har jeg selv ingenting på Forus. Vi har sentrumseiendommer i Stavanger med gode kontrakter.

– Hvordan er det å drive for seg selv?

– Det er mer fleksibelt og mindre reising enn med Skagen. Jeg liker å jobbe, og sitter mye og leser for å sette meg inn i selskapene jeg sitter i styret til. Det gir mange faglige utfordringer. Jeg har tatt på meg en del styreverv med litt spredning i forskjellige bransjer, og det synes jeg er bra, sier Espedal, som i dag sitter som styreleder i Lyse-konsernet og Sandnes Sparebank, i tillegg til å være nestleder i styret på Oslo Børs, styremedlem i Aspelin-Ramm, Operaen og Stavanger Konserthus.

Tror på aksjemarkedet

Foreløpig er det ikke aktuelt å forvalte mer enn egne verdier for den tidligere Skagen-direktøren.

– Jeg har sagt nei til å passe på andres penger og har ikke lagt noen planer for det fremover, sier Espedal.

Han synes aksjemarkedet begynner å bli dyrt og at oppgangen har vart lenge, men at moderat global vekst og kostnadsdeflasjon gir en ok resultatvekst for bedriftene.

– Rentene er lave og kommer til å være lave. I sum tror jeg dette gir fortsatt brukbare aksjemarkeder med større svingninger og korreksjoner. Oslo Børs er moderat priset i forhold til utenlandske børser. Det bør også gjøre at vi klarer oss ganske greit, sier Espedal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen