Oljefond-sjef Yngve Slyngstad er overrasket over at styremedlemmer i selskapene fondet investerer i, ikke kan gi ham et godt svar på hvordan selskapet har økt lønnsomheten, skriver Financial Times.

- Overraskende få kan gi meg et godt svar, sier Slyngstad i et intervju med avisen publisert søndag kveld.

Statens pensjonsfond utland, ofte kalt oljefondet, har selv begynt å legge mer vekt på hvordan selskaper styres. Men, dette reiser også spørsmålet om oppmerksomhet på forhold som kompensasjon og styresammensetning reduserer fokus på selskapenes hovedmål: å tjene penger.

Kan det bidra til å skape styrer som er for forsiktige og ikke raske nok til å omstille seg for å finne nye forretningsområder, undrer oljefondsjefen.

– Er vår innsats med på å øke selskapenes inntjening, sier Slyngstad.

Han frykter de mange kravene som stilles til selskapsstyrene også gjør at børsnoterte selskaper taper overfor private investeringsselskaper og -fond, såkalte private equity-selskaper.

– Kan det tenkes at vi legger så mange oppgaver hos styrene at den viktigste oppgaven deres – å bygge selskaper som er lønnsomme på lang sikt – drukner, spør Slyngstad.

Han viser til at private equity-selskaper i dag fremhever at det kan være lettere å få til velfungerende styrer i privateide fremfor børsnoterte selskaper.

– For et tiår siden skrøt de av at de kunne plukke og lønne de best sjefene. Nå er det mer sannsynlig at de påberoper seg å være flinkere til å rekruttere og sette sammen selskapsstyrer, sier oljefondsjefen.

Les også: Bloomberg: - Verre for Norge enn finanskrisen
Kronen svinger etter inflasjonstall


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.